Six Apartments (2007)

Regie: Reynold Reynolds | 12 minuten | drama, korte film | Acteurs: Cornelia Brelowski, Wolfram von Staufenberg, Johanna Kunig, Edith Hermann, Norbert Decker, Michael Arndt Gastaud

Stilstand is achteruitgang, is nog nooit zo letterlijk genomen in deze korte film van regisseur Reynolds. Terwijl de mensen in zijn film bezig zijn met hun dagelijkse dingen – bezig zijn om bezig te zijn, zou je kunnen zeggen – zien we alles om hen heen vergaan. Zes mensen worden op een creatieve documentaire-stijl gefilmd in hun woning in één grote flat. De buren hebben geen contact met elkaar of met anderen. Alleen radio en televisie dringen nog door tot hun zelfgemaakte bunkers.

Vaak is het gebruik van split-screen in films een middel om slecht gefilmde scènes interessant en hip te laten lijken. Ieder mens kan ten slotte maar naar één beeld tegelijk kijken. Reynold Reynolds heeft de split-screen in ‘Six Apartments’ echter zodanig weten toe te passen dat het werkelijk iets essentieels toevoegt aan de film. We zien twee schermen naast elkaar. In beide schermen zit een persoon. Zo vlak naast elkaar, maar niet bereikbaar voor elkaar. Of, in een andere scène, in het ene scherm de stilte en rust van een verlaten keuken, terwijl we in het andere scherm de versnelde opmars van bacteriën en schimmels zien plaatsvinden. Het is de wisselwerking van de twee beelden die de film zoveel meer kracht geven en de boodschap van tijd, eenzaamheid en vergankelijkheid nog krachtiger maken.

Reynold Reynolds is geen echte regisseur. Hij is een videokunstenaar die altijd korte installaties maakt zonder verhaal, maar met een betekenis die de videoinstallatie overschaduwt. In ‘Six Apartments’ is dit volgens zijn eigen woorden: in death lies a great activity of life. Zelfs, of juist, in een staat van verval ontstaat de grootste verscheidenheid aan leven. Oude gebouwen worden overgroeid door planten en mos. Oud voedsel wordt de geboorteplaats van bacteriën, larven en schimmels. Oftewel: de één zijn dood is de ander zijn brood. Een interessante les, maar ook zonder deze diepere betekenis is ‘Six Apartments’ al het kijken waard. De mooie, originele beelden en montage maken dit een pareltje van een korte film.

Jelmer van der Lucht