Sleeper (1973)

Regie: Woody Allen | 89 minuten | komedie, science fiction | Acteurs: Woody Allen, Diane Keaton, John Beck, Mary Gregory, Don Keefer, John McLiam, Bartlett Robinson, Chris Forbes, Mews Small, Peter Hobbs, Susan Miller, Lou Picetti, Jessica Rains, Brian Avery, Spencer Milligan, Stanley Ross

Het zal je maar gebeuren: ga je voor een onschuldige maagzweeroperatie naar het ziekenhuis, duurt je narcose maar liefst 200 jaar! Het overkomt de eigenaar van de Happy Carrot Health Food Store in Manhattan, Miles Monroe (gespeeld door Woody Allen) in de door hemzelf geregisseerde komische sciencefictionparodie ‘Sleeper’ (1973). Na twee eeuwen ontwaakt hij uit zijn diepgevroren slaap in een wereld die hij – uiteraard – nauwelijks herkent. En zijn leven loopt direct gevaar. Leden van een geheime en verboden beweging, bestaande uit wetenschappers, hebben hem ontdooid omdat ze zijn hulp willen door hem te laten infiltreren in de door de regering op poten gezette Aires Project. Het Amerika van de 23ste eeuw wordt namelijk geleid door een dictator. Miles is de enige van wie de biometrische identiteit nog niet geregistreerd is en die er dus zonder gevaar kan spioneren.

Desondanks gaat het al gauw fout en moet Miles zichzelf vermommen als robotbutler, veelgebruikt in 2173, om onopgemerkt te blijven. Hij wordt afgeleverd bij dichteres en socialite Luna Schlosser (Diane Keaton), maar die is niet heel erg tevreden over haar nieuwe hulp in de huishouden. Omdat ze zijn hoofd niet echt esthetisch verantwoord vindt, wil ze dit laten vervangen, maar dat laat Miles natuurlijk niet gebeuren. Hij ontsnapt en vertelt haar hoe de vork in de steel zit. Omdat Luna dreigt hem aan te geven, zit er niets anders op dan haar te ontvoeren. Zal het hem lukken om Luna duidelijk te maken dat het totalitaire regime niet deugt?

‘Sleeper’ is een doldwaze komedie, met geslaagde slapstickelementen, ondersteund door jazzy muziek (met Allen op klarinet). Vooral in het huis van Luna is het lachen geblazen, als hij natuurlijk zijn functie als robot moet blijven vervullen, maar natuurlijk niet overweg kan met de futuristische keukenapparatuur. Ook bij het feestje dat Luna geeft wordt het hem moeilijk gemaakt, omdat een bol met bijzondere eigenschappen – het houdt het midden tussen een party drug en een afrodisiacum – hem bijna uit zijn rol haalt. In Allens visie op de verre toekomst is ons seksleven blijkbaar nogal aan veranderingen onderhevig. Als je met je tweetjes seks wil moet je in een Orgasmatron (en het is over in een wip, no pun intended). Maar, als we Luna mogen geloven, is seks met z’n tweeën eerder uitzondering dan regel (“We would’ve had sex, but there weren’t enough people,” zegt ze op een gegeven moment tegen een gast). Naast slapstick bevat ‘Sleeper’ talloze grappige one-liners en visuele grappen. Pluim voor het production design!

Diane Keaton levert een prima acteerprestatie in haar een van haar eerste samenwerkingen met Woody Allen. Haar verandering van een oppervlakkige tante in een rebel die weet waarvoor ze strijdt is overtuigend. Maar Allen zelf is ook op dreef en kan zich meten met de beste acteurs in het slapstickgenre. ‘Sleeper’ is niet altijd even consistent en bevat wel een paar fragmenten die niets wezenlijks toevoegen, maar toch is de film goed voor anderhalf uur entertainment. Wedden dat je je deze film nog herinnert voor je incheckt in het ziekenhuis voor een operatie?

Monica Meijer

Waardering: 3.5