Snelweg NL (2019)

Recensie Snelweg NL CinemagazineRegie: Ben van Lieshout | 91 minuten | documentaire

‘Snelweg NL’ is een fotografisch sterke roadmovie. Dat laatste moet een beetje breed worden opgevat. Zorgvuldig geframede close-ups van het Nederlandse snelwegleven krijgen we te zien. Van een spinnenweb op het brugwachtershuisje van de Merwedebrug bij Gorinchem tot een reclamespot-scherpe doorsnede van een benzinestation langs de A1 bij Muiden. Constante factor: het geraas op de achtergrond.

Alle Nederlanders met een autoverslaving, en dat zijn er veel, kunnen zich in de beelden herkennen. De achterkant van ons forenzenleven tonen, eigenlijk is dit goed werk. De snelweg is een onuitputtelijke bron, van provisorisch kokende truckchauffeurs op een rustplaats tot een graffitiportret van Beatrix op een betonpijler: je hebt het wel eens gezien, aanschouwt het in stilte en vergeet het weer. Net als in deze film, die je voor de duur in een onthechte automobilist verandert, als je het al niet was.

De snelweg biedt een vorm van energie die vluchtig is maar ook een beetje blij maakt. Als het doorrijdt tenminste, en ongelukken je bespaard blijven. Maar ook in ‘Snelweg NL’ staat het weleens stil. De vele beeldschermen in de regiekamer van de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat tonen dat achter het functioneren van de snelweg een indrukwekkend apparaat schuilgaat, dat met Hollandse flegma de miserie van geschaarde trucks en gestrande auto’s probeert weg te vegen.

Deze documentaire van Ben van Lieshout ademt liefde voor de professionals van de weg. Na anderhalf uur ‘Snelweg NL’ ben je echter wel klaar met de Nederlandse highway. Dan heb je genoeg stormweer met opwaaiende Burger King-bekers gezien, stationair draaiende trucks gehoord en rijen met lichtjes aanschouwd. Dan verlang je weer naar je eigen knusse auto, en het perpetuum van de cd-speler dat het oppervlakkige geraas van de snelweg overstemt. Op zoek naar een stukje thuis in een onthechte wereld. Herhaling stompt af, net als het echte snelwegleven.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 oktober 2019