Solstice (2008)

Regie: Daniel Myrick | 87 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Elisabeth Harnois, Shawn Ashmore, Tyler Hoechlin, Amanda Seyfried, Matt O’Leary, Hilarie Burton, R. Lee Ermey, Jenna Hildebrand, Lisa Arnold, Lyle Brocato, David Dahlgren, Jacob Hamil, Cliff Johnson, Mark Krasnoff, Jennifer Ramirez, Gary Michael Smith

Dat tienerhorror/thrillers niet uit de mode raken bewijst ‘Solstice’ maar weer eens – overigens een remake van de Scandinavische film ‘Midsommer’ (2003). Maar verwacht geen slasher praktijken als in ‘Scream’ of ‘I Know What You Did Last Summer’; ‘Solstice’ bewandelt het bovennatuurlijke paadje dat sinds ‘The Sixth Sense’ ook in populariteit gestegen is. De film doet nog het meest denken aan een kinderlijke versie van ‘What Lies Beneath’, niet alleen wat karakters betreft, maar ook qua uitwerking en kwaliteit.

Megan (Elisabeth Harnois) gaat met haar vriendengroep naar het vakantiehuisje van haar ouders om daar de zomer zonnewende (solstice) te vieren en om afleiding te zoeken nadat haar tweelingzus Sofie (ook een rol van Elisabeth Harnois) zelfmoord heeft gepleegd. Maar al direct als ze aankomt denkt ze de aanwezigheid van haar zus te voelen. Zij niet alleen, ook de ex-vriend van haar zus, Christian (Shawn Ashmore), voelt dat hij niet alleen is. De rest van hun vrienden verklaren haar voor gek en houden zich er ver van. De lokale winkelbediende Nick (Tyler Hoechlin) is echter ook geïnteresseerd in het paranormale en weet Megan te melden dat rond de zonnewende de doden contact zoeken met de levenden. Hij probeert de vloek die ze blijkbaar met zich meedraagt te verbreken, maar niets schijnt te helpen. Megan wordt steeds dieper weggezogen en langzaam ontvouwt zich het geheim – en de reden – omtrent Sofies zelfmoord…

Op zich steekt het verhaal van ‘Solstice’ best goed in elkaar en blijft het redelijk spannend tot aan de laatste tien minuten. Maar er is ook genoeg reden voor kritiek: Megans so-called vrienden zijn namelijk behoorlijk onsympathiek tegenover haar en het feit dat haar zus – tevens ook hun vriendin – onlangs zelfmoord heeft gepleegd lijkt ze weinig te doen. Daarnaast maken ze ontzettend flauwe en ongepaste grappen op de momenten dat Megan hun steun juist nodig heeft en lijken ze meer geïnteresseerd te zijn in hun eigen vermaak dan Megans slechte staat. Uiteindelijk zijn ze behoorlijk storend, en niet alleen voor Megan.

De acteurs en actrices zijn op z’n slechtst middelmatig, maar vallen over het algemeen mee. Vooral Harnois en Hoechlin springen eruit. De enige die een beetje tegenvalt is Amanda Seyfried die Zoe, een van de vrienden van Megan speelt. Ze is bekend van ‘Mean Girls’ waarin ze erg overtuigend was, maar in een thriller lijkt ze helaas veel minder op haar plaats. Haar grote doorbraak kwam met ‘Mamma Mia! The Movie’. Seyfried doet echter niet onder voor de gemiddelde tiener die normaal gesproken in dit soort thrillers verschijnen.

Ondanks dat er de nodige suggestieve spanning is in ‘Solstice’ weet de film toch niet echt te brengen wat het moet: een avondje lekker griezelen. Daarvoor is alles net te weinig en te onovertuigend. Het is geen echte horror – hoewel er hier en daar wat bloed vloeit – en daarom is ‘Solstice’ waarschijnlijk te tam voor liefhebbers van dit genre. Enigszins teleurstellend dus, maar niet helemaal verloren.

Tessa Obbens