The Survivors – 9/Tenths (2006)

Regie: Bob Degus | 98 minuten | drama, thriller, romantiek | Acteurs: “Gabrielle Anwar, Henry Ian Cusick, Dave Baez, Cole S. McKay, Richter Hartig, Jessica Marshall-Gardiner, Moira Squier, Jeff Kerr McGivney, Nell”

Het lijkt alsof Henry Ian Cusick altijd maar bezig is met overleven! Als de Schotse Desmond in de serie ‘Lost’ (2004) en hier ook in ‘The Survivors’. Geen eiland hier, dit drama speelt zich volledig af op een ranch op het Amerikaanse platteland, waardoor de film aan een toneelstuk doet denken. Op deze boerderij komen de rijke en nette William (Cusick) en Jessica (Gabrielle Anwar) wonen om zo het terroristische geweld in de steden te ontvluchten. Een actueel thema, de teksten waarmee de film wordt ingeleid laten je nadenken. Maar van dat geweld zien we niets, het contact met de buitenwereld is via de radio en van horen zeggen. Eenmaal aangekomen op de ranch blijkt er een Mexicaan (Dave Baez) te wonen die meent recht te hebben op het huis. Wat volgt is een spannende strijd waarbij de mensen tot het uiterste worden gedreven.

‘The Survivors’ maakt een veelbelovende start. De dynamiek tussen man en vrouw en ongewenste gast is intrigerend. Eerst wil het stel de kraker het liefst weg hebben maar later worden ze afhankelijk van hem omdat ze niets weten van zelf overleven. Het omdraaien van de rollen is interessant maar veel van die opgebouwde spanning verdwijnt in het latere deel van de film.

Aangezien de film maar één locatie en drie hoofdrollen (plus de dieren) heeft, moet het verhaal wel heel sterk zijn om zo lang te boeien. Dat is het helaas niet altijd. Het is bijvoorbeeld onbegrijpelijk waarom William zijn vrouw alleen laat om op onderzoek te gaan in de stad, en dat terwijl hij zelf een held op sokken is. Wanneer hij terug komt horen we helemaal niets over de situatie van de rest van de wereld, heel raar eigenlijk. De keuzes van Jessica zijn ook vreemd, ze fladdert van William naar Elias en weer terug. Dat is waar ‘The Survivors’ net een slechte soap wordt.

Niemand verdient de hele tijd de sympathie van de kijker want ze hebben allemaal hun onhebbelijkheden. Dat is geen groot probleem want er wordt verder prima geacteerd. Daar valt niets op aan te merken. Anwar, bekend van mooie films als ‘Scent of a Woman’ (1992) en ‘Wild Hearts Can’t Be Broken’ (1991), kan wel wat met dramatische scènes. Evenals Cusick; vooral wanneer ze in armoede moeten leven zijn ze overtuigend. Baez die eerder in de tv-serie ‘Miss Match’ (2003-2005) speelde, heeft hier vrij weinig tekst maar doet het ook goed. Maar dan eindigt de film zo abrupt zonder enige afwikkeling van het verhaal. Zonder de grote confrontatie en de slag om het huis. We moeten het doen met een paar teksten en dat is jammer. ‘9/Tenth’ is de oorspronkelijke titel van de film en zover lijken de makers de film ook te hebben gemaakt.

Sarita Koendjbiharie