Something Unknown – Something Unknown Is Doing We Don’t Know What (2009)

Regie: Renée Scheltema | 105 minuten | documentaire

‘Altijd als ik met mijn kat naar de dierenarts moet, is hij plotseling verdwenen’ stelt documentairemaker Renée Scheltema in de beginminuten van ‘Something Unknown Is Doing We Don’t Know What’. Het is de inleiding op de vraag of mensen net als dieren gevaren en situaties gevoelsmatig kunnen zien aankomen. En belangrijker nog, of het wetenschappelijk aantoonbaar is dat mensen over dergelijke spirituele gaven beschikken.

Dat de populariteit van televisieprogramma’s over paranormaliteit de afgelopen jaren is gestegen, zal niemand ontgaan zijn. Maar aan de wetenschappelijke onderbouwing van deze gaven zijn weinig programma’s gewijd. Een gat waar Renée Scheltema met de documentaire ‘Something Unknown’ slim in is gesprongen. Een nieuwe belichting dus.

Scheltema is een van origine Nederlandse filmmaker en fotograaf en werkte 25 jaar voor de Nederlandse televisie als regisseur en producer. Verder deed zij de fotografie voor uiteenlopende kranten en magazines in Nederland, Zuid-Afrika en Amerika. In ‘Something Unknown’ spreekt Scheltema met verschillende wetenschappers, parapsychologen en doktoren die onderzoek doen naar de moeilijk tastbare krachten van het menselijk brein. Of het nu gaat om telekinese, gebedsgenezing, telepathie of paranormale activiteiten.

‘Something Unknown’ kent concrete voorbeelden en onderzoeksmethoden waar wel degelijk uit opgemaakt mag worden dat het menselijk brein over nog niet benoemde krachten beschikt. Tevens geven de interviews een mooi beeld van de verschillende personen die zich op wat voor manier dan ook met deze moeilijk grijpbare wereld bezighouden. Een wereld die kwakzalvergevoelig is en mogelijk een interessante uitlaatklep voor geitenwollen sokken.

Hoe dan ook, de belangrijkste mening in ‘Something Unknown’ is misschien wel die van een Indiaanse vrouw. Zij stelt dat wij westerlingen dit onderwerp zo krampachtig ‘bijzonder’ maken. Alsof paranormaliteit of telekinese zo buitengewoon is. In de Indiaanse cultuur bestaan er niet eens bewoordingen en termen voor. Daar zijn de krachten gewoon onderdeel van het leven, net als ademen. Deze documentaire lijkt die mening te onderstrepen.

‘Something Unknown’ bevat dus interessante stellingen en meningen waar je nog eens over nadenkt. Ook door deze documentaire blijft het ongrijpbare fascineren. Toch krijg je een aantal conclusies gepresenteerd waar je iets mee kunt. In tegenstelling tot andere programma’s is het niet puur de mysterie die overheerst. Interessant en soms vermakelijk om naar te kijken, maar wees gewaarschuwd voor mensen die veel praten maar weinig zeggen.

Tjeerd Kooistra

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 maart 2010