Speedy (1928)

Regie: Ted Wilde | 86 minuten | actie, komedie, familie | Acteurs: Harold Lloyd, Ann Christy, Bert Woodruff, Babe Ruth, Bryon Douglas, Brooks Benedict

Speedy verliest zijn baantjes even snel als hij ze krijgt, maar hij blijft er optimistisch onder. Als hij voor de zoveelste keer is ontslagen, koopt hij een nieuw pak, gaat met zijn liefje naar Coney Island en maandag begint hij gewoon weer ergens anders. Bij zijn baantje als taxichauffeur kan hij zijn geluk niet op als hij na vele tegenslagen nota bene de grote Babe Ruth in zijn taxi krijgt. De roekeloze rit naar het stadion is voldoende om de sportlegende bijna een hartaanval te bezorgen. Toch biedt hij Speedy de gelegenheid om de wedstrijd te bekijken. Jammer dat Speedy’s nieuwe baas daar ook is en dat is meteen het einde van zijn carrière als taxichauffeur.

Maar er dient zich een ander, echt probleem aan. De grootvader van zijn geliefde Jane wordt door de machtige directeuren van het vervoersbedrijf zwaar onder druk gezet om zijn vergunning voor de laatste paardentram in New York voor een schijntje aan hen te verkopen. Ze willen deze verouderde lijndienst opheffen om zo grote winsten te kunnen maken met nieuwe lijnen. Ze schrikken er niet voor terug om een oude arme man, in dit geval bijna familie van Speedy, op slinkse wijze te beroven van zijn broodwinning tegen een aalmoes. Maar Speedy treft hiertegen maatregelen.

‘Cocktail’ (1988) doet sloom en gedateerd aan als je naar Harold Lloyd kijkt die aan het werk is in een eetgelegenheid. Op sprankelende, maar tegelijkertijd onderkoelde wijze goochelt hij met dingen als vaatwerk en eten en tussendoor heeft hij ook nog tijd om op ingenieuze wijze de tussenstanden van het honkbal door te geven aan het keukenpersoneel. De impressie van een dagje uit naar Coney Island is vol humoristische spot en sowieso vanuit historisch oogpunt erg interessant om het in zijn volle glorie te zien als toppunt van vermaak voor de inwoners van New York. De wilde rit in de taxi met een erg leuk acterende Babe Ruth verbleekt bij de legendarische rit aan het einde van de film met de paardentram door de straten van New York. Een niet te missen spektakel.

Diana Tjin-A Cheong