Spielzeugland – Toyland (2007)

Regie: Jochen Alexander Freydank | 13 minuten | drama, oorlog, korte film | Acteurs: Julia Jäger, Cedric Eich, Tamay Bulut Ötzvatan, Torsten Michaelis, Claudia Hübschmann, David C. Bunners, Gregor Weber, Jürgen Trott, Klaus-Jürgen Steinmann, Heike Reichenwallner, Matthias Paul

Duitsland, 1942. Als de buren zich klaarmaken voor een grote reis begint de kleine Heinrich onrustig te worden. Het is over met de pret, waaronder samen pianospelen, met het bevriende buurjongetje. Als hij aan zijn moeder vraagt waar de buren heen gaan en zij hem antwoordt dat ze naar speelgoedland is de knoop dan ook door. Hij wil met de buren mee. Maar natuurlijk is er geen speelgoedland. De buren zijn joods en zullen worden afgevoerd naar een kamp.

Zijn moeder probeert hem enkel voor nare verhalen te behoeden. In het Oscarwinnende ‘Spielzeugland’ waren de middelen, zeker voor een kortfilm, ruim voor handen. De kleding en decors, waaronder appartementen, een straataanzicht van een woonwijk en een treinstation, zien er mooi en authentiek uit. Vlotte montage, effectieve muziek en keurige beelden doen de rest en verzekeren een ongestoorde aandacht voor het prima verhaal.

‘Spielzeugland’ laat je denken dat je de plot constant in de gaten hebt en zo weet het einde goed te verrassen. Een einde dat bovendien nog een beetje vaag blijft en zo open blijft voor speculatie. Om te zeggen dat de film provocerende, interessante thema’s aansnijdt en zo nieuwe discussies opent gaat te ver. De historische importantie weegt hier uiteindelijk eigenlijk niet zo zwaar. ‘Spielzeugland’ kiest zowel in stijl als voor het verhaal voor een veilige aanpak en is daarmee een vrij voorspelbare Oscarkandidaat. Iets dat overigens niets afdoet aan het warme verhaal over geheimen en solidariteit, twee aspecten die in de oorlog maar al te belangrijk waren.

David Croese