Spionnengeheimen – Spies in Disguise (2019)

Recensie Spionnengeheimen (Spies in Disguise) CinemagazineRegie: Nick Bruno, Troy Quane | 102 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: John Williams, Buddy Vedder, Défano Holwijn | Originele stemmencast: Will Smith, Tom Holland, Rashida Jones, Karen Gillan, Randy Trager, Ben Mendelsohn, Carla Jimenez, Rachel Brosnahan

Grote kans dat je de korte animatiefilm ‘Pigeon: Impossible’ (2009) van Lucas Martell nooit gezien hebt. In dit zes minuten durende filmpje krijgt de onervaren geheim agent Walter te maken met een nieuwsgierige duif die stiekem zijn peperdure, met nucleaire gadgets beladen koffer in kruipt, met alle gevolgen van dien. Dit bescheiden maar charmante filmpje, dat Martell een handvol prijzen opleverde, ligt aan de basis van de debuutfilm Nick Bruno en Troy Quane, die hun sporen verdienden op de animatie-afdeling van Blue Sky Studios (onder meer bekend van de ‘Ice Age’- en ‘Rio’-films) en nu zelf op de regiestoel mogen plaatsnemen. ‘Spies in Disguise’ (2019), in Nederland uitgebracht onder de titel ‘Spionnengeheimen’, verlengde het basisprincipe van ‘Pigeon: Impossible’ tot een 102 minuten durende animatiekomedie waarin een dikke vette knipoog gegeven wordt aan James Bond en Ethan Hunt (het hoofdpersonage uit de ‘Mission: Impossible’-reeks). Behalve een parodie op het genre van de spionagefilm, krijgen we bovendien elementen uit de buddycomedy en een body swap voorgeschoteld. Hoe die duif uit ‘Pigeon: Impossible’ een rol in het geheel speelt, is even inventief als ongeloofwaardig, maar dat zien we in dit geval maar even door de vingers.

Net als in alle grote blockbusters rond exceptionele geheim agenten krijgen we ook in ‘Spionnengeheimen’ al voor de in een heerlijke retrostijl uitgevoerde openingcredits onze held in actie te zien. Lance Sterling (stem van Will Smith in de oorspronkelijke versie en van John Williams in de Nederlandse vertaling), het toonbeeld van stoerheid, charme en onverzettelijkheid, wordt zo bejubeld als de beste geheim agent ter wereld dat hij er een beetje arrogante trekjes van heeft gekregen. Als we hem ontmoeten staat hij net op het punt om een Japanse wapenhandelaar een aanvalsdrone afhandig te maken, voordat deze door de gevaarlijke terrorist Kilian geconfisqueerd wordt. De missie lijkt geslaagd, maar als Lance terugkeert in het hoofdkwartier blijkt zijn koffertje leeg te zijn. De wereldvreemde maar briljante jonge uitvinder Walter Beckett (Tom Holland/Buddy Vedder), die met zijn ‘Kitty Glitter’-gadget de missie bijna in gevaar bracht, krijgt de schuld en wordt ontslagen, nog voor hij kan vertellen over zijn nieuwste vinding, een biodynamisch onzichtbaarheidsdrankje. Opsporingsagent Marcy ontdekt op videobeelden dat het Lance degene is die de drone heeft gestolen; zij weet niet dat Kilian een holografische vermomming gebruikt om de verdenking af te wenden. Lance ontvlucht in alle haast het hoofdkwartier en duikt op in het huis van Walter, waar hij het onzichtbaarheidsdrankje achteroverslaat. Maar de uitvinding is nog in de ontwikkelingsfase en Lance verandert in een… duif! Noodgedwongen moet hij Walter mee op sleeptouw nemen om te voorkomen dat Kilian de macht over de wereld overneemt.

Het concept van ‘Spionnengeheimen’ is veelbelovend: James Bond als animatiefilm, compleet met ondergronds hoofdkwartier, creepy slechterik met een stalen prothese, inventieve gadgets (maar dankzij Walters pacifistische inslag een stuk vredelievender dan we gewend zijn) en liefhebbers van Hitchcock zullen zelfs een klassieke MacGuffin herkennen in de lijst met data over alle geheim agenten waar Kilian achteraan zit. Zoals het een ware geheim agent betaamt brengt het avontuur Lance en Walter over de hele wereld, met actiescènes in Japan, Mexico en Italië (uiteraard Venetië, vaste prik in het spionagegenre). Het onwaarschijnlijke tweetal dat aan elkaar overgeleverd vormt een onuitputtelijke inspiratiebron voor grappen en komische situaties. Walter is het type ‘geeky’ uitvinder die zelfs nu hij volwassen is nog altijd gepest wordt: een idealist die wegzwijmelt bij Zuid-Koreaanse soaps, samenleeft met een tortelduif die hij glutenvrij brood voert en gespuis meent te kunnen wegjagen met roze glitter, projecties van katten en een regenboogkleurige verdedigingswand die hij ’50 Shades of Yay’ heeft genoemd. Hij heeft een grote persoonlijke tragedie meegemaakt, maar probeert er het beste van te maken. Lance stroomt over van het zelfvertrouwen en begrijpt aanvankelijk niks van de malle Walter, maar leert hem gaandeweg beter kennen en begrijpen. Walter leert dat hij mag zijn zoals hij is, en einzelgänger Lance ervaart dat je met samenwerking verder kunt komen dan als je altijd alles maar zelf wilt oplossen. Geen wereldschokkende boodschappen, maar wel degelijk levenslessen waar kinderen wat aan hebben.

‘Spionnengeheimen’ is van de eerste tot de laatste minuut vermakelijk, maar klinkt op papier veelbelovender dan men in de praktijk kan waarmaken. De film is kleurrijk, kent een hoog tempo en er gebeurt veel, zoals dat in eigenlijk alle films uit de Blue Sky-stal het geval is, maar schiet op emotioneel vlak tekort. De grappen zijn aardig, maar nergens verrassend of origineel en de spannend bedoelde scènes komen nooit helemaal uit de verf. Deze film zal niet lang blijven hangen bij de meeste kijkers. Desondanks biedt ‘Spionnengeheimen’, mede dankzij de enthousiaste stemmencast, volop familievermaak. Alleen al de scène waarin de zojuist in een duif veranderde Lance probeert zijn wagen vol technologische hoogstandjes in te stappen is meer dan de moeite waard.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 december 2019
Digital download-release: 20 april 2020
VOD-release: 27 april 2020
DVD- en blu-ray-release: 13 mei 2020