Spy Kids 4: All the Time in the World (2011)

Regie: Robert Rodriguez | 89 minuten | actie, komedie, avontuur, familie, science fiction | Acteurs: Jessica Alba, Alexa Vega, Antonio Banderas, Danny Trejo, Jeremy Piven, Daryl Sabara, Ricky Gervais, Joel McHale, Tiger Darrow, Rowan Blanchard, RJ Smith-Tillman, Melissa Cordero, Mason Cook, Roger Edwards, Alcides Dias, Kevin A. Green, Jett Good, Annika Horne

Tien jaar na de laatste aflevering uit de vermakelijke familiefranchise ‘Spy Kids’ is Robert Rodriguez terug om het kwartet te completeren. Bracht hij met ‘Spy Kids 3’ als een van de eerste filmmakers de derde dimensie terug voor het voetlicht, met het vierde deel, ‘Spy Kids 4: All the Time in the World’ speelt hij aromascope als troef uit. Bij het bioscoopkaartje krijgt de bezoeker een kaart met daarop acht scratch ’n sniff vakjes, de bekende marketingtool van grote parfummerken.  Wanneer in de film een van de acht nummers in beeld verschijnt, kras je het vakje open om zo een extra ervaring aan het filmkijken toe te voegen. In een beetje gevulde zaal is het zelf krassen overigens niet nodig, de geuren zijn indringend genoeg om de popcorn- of tortillachipsgeuren te overmeesteren.

Het verhaal dan: Marisa Wilson (Jessica Alba) heeft haar geheime spionnenleven vaarwel gezegd omdat ze haar plek in haar nieuwe gezin belangrijker vindt. Met echtgenoot Wilbur (Joel McHale) vormt ze een samengestelde familie: de niet van een naam voorziene baby van één jaar en de uit het vorige huwelijk van Wilbur afkomstige tweeling Cecil en Rebecca (Mason Cook en Rowan Blanchard). Vooral die laatste heeft moeite met het accepteren van de nieuwe gezinssituatie. Marisa doet haar uiterste best en eventjes lijken de twee dichter tot elkaar te komen, tot Marisa’s oude werk roet in het eten gooit. Haar oude baas, Danger D’Amo (Jeremy Piven), schakelt zijn voormalige topspionne in omdat zij de enige is die de Tijdhouder tegen kan houden. Zoals zoveel schurken in familiefilms lijdt de Tijdhouder aan grootheidswaanzin. Hij vindt dat de mensheid tijd verspilt met ruziemaken en eigent zich daarom deze toe, met als gevolg dat op aarde de tijd steeds sneller gaat. Eerst gaat het nog om minuten, maar al snel vliegt de tijd met uren en dagen tegelijk voorbij. Marisa moet alles op alles zetten om haar stiefkinderen te redden en oude vijanden uit te schakelen.

‘Spy Kids 4’ zou geen ‘Spy Kids’ mogen heten als de tweeling zelf niet in actie komt. Geconfronteerd met de heimelijke loopbaan van hun stiefmoeder vinden ze haar meteen al een stuk cooler, al is het wel even wennen aan de pratende robothond Argonaut. Als ze door Marisa’s voorzorgsmaatregelen naar het hoofdkwartier van OSS gezonden worden, komen ze binnen een mum van tijd Carmen Cortez tegen (Alexa Vega, een van de originele Spy Kids). Zij helpt Rebecca en Cecil aan vette gadgets, zodat zij hun krachten ook aan kunnen wenden om de Tijdhouder te verslaan.

De moraal van ‘Spy Kids 4: All the Time in the World’ is duidelijk: Wilbur heeft bijna nooit tijd voor zijn kinderen. Hij is druk bezig van zijn tv-show ‘Wilbur Wilson, Spy Hunter’ een succes te maken. De achterliggende gedachte: over vijf jaar is hij ‘binnen’ en heeft hij voldoende tijd om met zijn gezin door te brengen. Maar wat hij uit het oog verliest is dat kinderen sneller opgroeien dan je denkt. Waarom wachten? Je familie is het belangrijkste dat er is, spendeer meer tijd in hun nabijheid! Rodriguez maakt ook deze film met de beste intenties. Het is alleen jammer dat de film blijft steken in goede bedoelingen.

Hoewel het verhaal van ‘Spy Kids 4: All the Time in the World’ dit keer redelijk goed te volgen is, gaan de personages nooit echt leven. Rebecca en Cecil hebben te weinig diepgang. Van Cecil komen we nooit meer te weten dan dat hij slechthorend is en Rebecca blijkt dol op poetsen bakken. Dat laatste levert overigens nooit een glimlach op, maar ook de rest van de film weet je niet aan het lachen te maken. Jessica Alba is vrij kleurloos als stiefmoeder en ook Jeremy Piven maakt weinig indruk met zijn (driedubbel)rol. De aankleding van de film is wisselend: soms is het erg fantasierijk, maar vaker lijkt men zich er met een jantje-van-leiden vanaf gemaakt te hebben. De doelgroep zal de film nog wel als leuk vermaak beschouwen, maar meekijkende ouders – zelfs die bij wie Rodriguez na zijn missers nog wel een potje kan breken – zullen zich bij ‘Spy Kids 4: All the Time in the World’ stierlijk vervelen.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 13 oktober 2011
DVD- en blu-ray-release: 14 maart 2012