Star Wars: Clone Wars 2 (2003)

Regie: Genndy Tartakovsky | 60 minuten | actie, animatie, avontuur, fantasie, science fiction | Acteurs: Mat Lucas, James Arnold Taylor, Grey DeLisle, Corey Burton, Anthony Daniels, Nick Jameson, Tom Kane, André Sogliuzzo, John Di Maggio, Kevin Michael Richardson, Cree Summer, Tatyana Yassukovich, Terrence ‘T.C.’ Carson, Wanja Gerick, Frankie Ryan Manriquez, Richard McGonagle, Philipp Moog, Fred Tatasciore

Star Wars: we krijgen er maar geen genoeg van. Nu het slotstuk van de saga sinds kort op DVD te koop is is het nu echt afgelopen met de serie. Er verschijnen geen nieuwe films meer in de bioscopen en geestelijk vader George Lucas zegt dat hij het nu toch echt gehad heeft met zijn ruimte-opera. Maar is dat wel zo?

Star Warsfreaks, of ‘Warsies’ in de volksmond, hoeven niet te wanhopen. Zolang de avonturen in een galaxy heel ver weg nog populair zijn, blijft er nog genoeg moois verschijnen. Zoals de DVD ‘Star Wars: Clone Wars 2’. In deel twee worden de avonturen van een piepjonge Obi-wan en zijn pupil Anakin belicht. Via minimalistische, haarscherpe animaties wordt je op de hoogte gehouden over de avonturen van de Jedi die zich afspeelden tussen episode II en III.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘Clone Wars 2’ is een niet te missen DVD voor ‘Star Wars’ fans. Naast mooi tekenwerk, frisse kleuren en een indrukwekkende soundtrack, biedt de serie je ook een goed verhaal.

De plotgaten tussen episode II en III worden vrijwel allemaal gedicht. Zo kom je onder andere te weten hoe Senator Palpatine in handen is gevallen van General Grievous. Ook wordt duidelijk hoe Anakin aan het litteken onder zijn oog is gekomen en hoe hij aan zijn nieuwe mechanische hand kwam. Meer nog dan in ‘Clone Wars I’ speelt het verhaal een belangrijke rol.

Naast het dichten van plotgaten doet ‘Clone Wars 2’ veel meer. De reeks schotelt je korte, adrenaline-opwekkende actiescènes voor. De manier waarop lightsabre battles en dogfights worden vormgegeven is prachtig. Op sommige momenten doet de tekenfilm niet onder voor de ‘live-action’ serie. De actie is intens en spectaculair. Dat de cartoon gebruikt maakt van alle identieke en geliefde geluidseffecten uit de films doet de serie veel goed. Zoemende lichtzwaarden, pruttelende ruimteschepen en piepende laserstralen: alles aan de soundtrack klopt.

Ook de composities zijn mooi. Hoewel George Lucas zelf niet verantwoordelijk is voor de deuntjes die op deze DVD te horen zijn, ligt de soundtrack wel in het verlengde van zijn werk. Epische en bombastische tonen bevolken het schijfje.

Over het tekenwerk zal niet iedere ‘Star Wars’ fan te spreken zijn. De animatie ziet er dan wel flitsend uit, de karakterschetsen en de vreemde stijl moeten je wel liggen. De maker van ‘Clone Wars’ is Genndy Tartakovsky. Deze man vergaarde vooral bekendheid met de tekenfilm ‘Dexter’s Labratory’. In die cartoon speelt een hoekig, klein mannetje de hoofdrol. Het uiterlijk van de serie kenmerkt zich door een sobere, minimalistische stijl waarbij vooral hoekige vormen de hoofdrol spelen.

In ‘Clone Wars 2’ is de opmerkelijke strakke vorm ook terug te vinden. De personages bestaan uit strakke lijnen met hoekige vormen. En ja, daar moet je maar van houden. Wie een realistische weergave van geliefde ‘Star Wars’ helden als Anakin en Obi-Wan verwacht komt bedrogen uit. Hoewel alle karakters wel herkenbaar zijn, ziet het geheel er af en toe behoorlijk bizar uit. Vooral in een scène waarin Qui-Gon Jin (in Episode I gespeeld door Liam Neeson) nog even voorbij komt is het schrikken. Dat Jin een vrij grote neus heeft is wel bekend, maar in de cartoon neemt het reukorgaan van de Jedi wel bijzonder groteske vormen aan. Ook de erg simpele en sobere weergave van de Wookies is opmerkelijk.

Kortom: je zult even moeten wennen aan de vreemde vorm waarin de cartoon is gegoten. Ben je eenmaal gewend geraakt aan het uiterlijk van de tekenfilm, dan is het genieten geblazen. Het verhaal wordt in sneltreinvaart verteld en verveelt geen moment. Wat deze DVD nog extra fijn maakt is de toevoeging van het hilarische ‘Revenge of the Bricks’. In dat korte filmpje zie je de ‘Star Wars’ saga terug in de vorm van een melige parodie. In het tien minuten durende filmpje spelen Lego-steentjes de hoofdrol. Erg grappig gedaan. De gehele DVD kan trouwens ook in het Nederlands gevolgd worden, zodat ook de allerkleinste ‘Star Wars’ fans kunnen genieten van de serie.

Een must have voor ‘Warsies’ dus. Heb je niets met het scifi-epos dan kun je deze cartoon rustig laten schieten.

Frank v.d. Ven

Waardering: 4