Stephen King’s Desperation – Desperation (2006)

Regie: Mick Garris | 131 minuten | horror | Acteurs: Annabeth Gish, Tom Skerritt, Ron Perlman, Henry Thomas, Steven Weber, Charles Durning, Matt Frewer, Tom Parker, Kelly Overton, Ewan Chung, Sammi Hanratty, Shane Haboucha, Sylva Kelegian, Alain Uy, Trieu Tran, Darren Victoria, Glenn R Wilder, Chris Calilung

Nietsvermoedende toeristen rijden over de verlaten wegen van de Amerikaanse woestijn. Tot een brute politieagent ze mee neemt naar het bureau, waar een hel voor hen begint. Het klinkt als een cliche horrorfilm en dat is de nieuwe verfilming van het Stephen King boek, ‘Desperation’, dan ook.

Peter en Mary Jackson moeten de auto van een familielid terugrijden naar New York. Ze rijden urenlang over de woestijnwegen van Amerika. Plots worden ze aangehouden door een vreemde, maar sympatieke politieagent genaamd Collie Entragian. Deze wijst de twee erop dat hun nummerplaat achter op de auto ontbreekt. Als ze een gereedschapskist willen pakken om het voorste nummerplaat naar achter te verplaatsen, ontdekt de agent marihuana in de kofferbak. Op dat moment verandert hij in een wrede man, die de twee uitscheldt en meeneemt naar het politiebureau in het verlaten en spookachtige dorpje Desperation. Het begint ook op te vallen dat zijn huid onder de korsten en zweren zit. Hij schiet Peter bij aankomst direct dood en sluit Mary, net als velen anderen, op in een van de cellen.

Ondertussen rijdt de bekende schrijver John Edward Marinville met zijn motor over dezelfde weg als Peter en Mary deden. Ook hij wordt door de politieagent gepakt. Hij weet met zijn mobieltje zijn assistent nog te bereiken, die achter hem aanrijdt in een truck vol attributen die nodig zijn voor de optredens die de schrijver door het hele land geeft. Ondanks de slechte ontvangst begrijpt hij dat zijn baas in de problemen zit. Samen met een lifter, die hij onderweg opgepikt heeft, gaat hij naar hem op zoek.

Ondanks dat het verhaal wat originaliteit mist, heeft het wel potentie. Daarom is het jammer dat de beginscène, waarin Peter en Mary Jackson worden meegenomen door de agent, zo slecht is. Dit drukt een stempel op de rest van de film. Acteur Ron Perlman (‘Hellboy’, ‘Enemy at the Gates’) die de rol van de politieagent op zich neemt haalt het niveau nog enigszins omhoog. Pas als de film vervolgt met het verhaal van de auteur (Tom Skerritt) en zijn assistent (Steven Weber) begint het geheel wat op gang te komen.

Vooral het zoontje van de familie Carver, die ook opgesloten zit in een van de cellen, en Mary acteren erg ongeloofwaardig. Als het jongetje op bijzondere wijze weet te ontsnappen uit zijn cel, stuit hij op een aantal bruut vermoorde slachtoffers van de agent. Meer dan een enkel schrikkreetje komt er echter niet uit hem. Ook Mary, wiens man een aantal minuten voor haar ogen is doodgeschoten, lijkt dat incident snel vergeten te hebben. Het verhaal wordt ook, zoals we wel gewend zijn van King’s boeken, aan het einde iets te verwarrend. Ontsnapte demonen en vreemde visioenen worden er bij de haren bijgesleept.

Ondanks het zwakke verhaal en slechte acteerwerk van enkele acteurs is het geen vervelende film om naar te kijken. Bovendien is dit oorspronkelijk een TV-film, die gemiddeld toch van wat mindere kwaliteit zijn dan bioscoop-films.

Er zijn niet alleen minpunten natuurlijk; Ron Perlman acteert goed als demonische agent en Stephen Weber, als de assistent, levert ook een goede acteerprestatie. Qua art direction en set decoratie (waar de film een award voor heeft gewonnen) kan ‘Desperation’ zich meten met de mindere bioscoopfilms. Geen topper dus, maar voor een leuk avondje met vriend of vriendin op de bank is hij goed genoeg.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2