Storm of the Century (1999)

Regie: Craig R. Baxley | 254 minuten | drama, horror, thriller, fantasie | Acteurs: Timothy Daly, Colm Feore, Debrah Farentino, Casey Siemaszko, Jeffrey DeMunn, Julianne Nicholson, Dyllan Christopher, Becky Ann Baker, Spencer Breslin, Myra Carter, Nada Despotovich, Kathleen Chalfant, Jeremy Jordan, Ron Perkins, Steve Rankin, Adam Zolotin, Adam LeFevre, Denis Forest

‘Storm Of The Century’ is een van de weinige verhalen van Stephen King waarvoor geldt dat de film beter is dan het boek. De meeste andere verfilmingen van de verhalen van de meester uit Maine kwamen op zijn best in de buurt van het originele verhaal (‘The Shining’, ‘Carrie’, ‘It’) of waren beduidend minder (bijv. ‘Pet Sematary’, ‘Needful Things’). Deze film moet het vooral hebben van spanning, suspense en suggestie. Zo blijft de ware identiteit van de mysterieuze vreemdeling Linoge bijvoorbeeld lang onduidelijk. Dat hij geen mens is wordt al snel duidelijk, maar of we nu te maken hebben met een demon, een geest of een andere bovennatuurlijke verschijning blijft lang onduidelijk, ondanks de glimpen en aanwijzingen die af en toe duiden op de ware ‘ik’ van Linoge.

Ook de redenen voor zijn komst en de motieven die hij heeft om de dorpsbewoners te terroriseren blijven lang in nevelen gehuld. Linoge volstaat steeds met de zin “Geef me wat ik wil, dan ga ik weer weg”, maar de kijker moet lang gissen naar de daadwerkelijke reden voor zijn bezoek, wat overigens wel in belangrijke mate bijdraagt aan het hoge suspensegehalte van de film. Ook de psychologische ‘mindgames’ die Linoge met de bezoekers van het dorp speelt zijn interessant en vormen dan ook het tweede belangrijke element waar het verhaal op steunt. Op de een of andere manier weet de geheimzinnige indringer alles van de bewoners en gebruikt hij deze informatie om de onderlinge spanningen tussen de verschillende dorpsbewoners op te voeren en uiteindelijk tot een kookpunt te brengen. De meeste personages die gedurende de film de revue passeren, blijken wel een bepaald geheim met zich mee te dragen, variërend van vreemdgaan tot een uit de hand gelopen kloppartij in de kroeg met ernstige gevolgen. De moraal van het verhaal is dat ook, of misschien wel juist in een kleine, idyllisch ogende dorpsgemeenschap veel mensen iets te verbergen hebben dat het daglicht niet kan verdragen, een thema dat wel vaker terugkomt in de verhalen van King. De komst van Linoge kan daarom ook op twee manieren geïnterpreteerd worden, namelijk als een boze speling van het lot of als een straf voor het dubieuze gedrag en de leugens van (bepaalde) dorpsbewoners.

Omdat ‘Storm Of The Century’ eigenlijk een miniserie is die op de televisie meestal in meerdere delen wordt uitgezonden, moet de kijker over het nodige zitvlees beschikken om de hele film in een keer te bekijken, maar het loont zich wel. Ondanks de tijdsduur van 254 minuten (absoluut noodzakelijk om het verhaal goed uit de verf te laten komen) verveelt de film geen moment omdat de spanningsboog constant strak gespannen blijft. Met name liefhebbers van bovennatuurlijk getinte thrillers en de verhalen van Stephen King zullen dan ook het nodige plezier aan ‘Storm Of The Century’ beleven, maar ook voor een wat breder publiek heeft deze rolprent het nodige te bieden.

Frank Heinen