Strizh (2007)

Regie: Abai Kulbai | 80 minuten | drama | Acteurs: Inessa Kislova, Anar Kakenova, Merlen Kaldybalin, Lyazzat Aidarova, Bakhytzhan Alpeisov, Maxim Pupisov, Marzhan Kazybaeva

Tienermeisje Ainur zoekt net als de meeste tieners naar vriendschap en acceptatie, maar door haar thuissituatie raakt ze zo afgestompt dat ze zich het gros van de tijd onmogelijk gedraagt tegenover iedereen in haar omgeving. Haar moeder en stiefvader bieden geen prettige thuissituatie, de eerste omdat ze meer bezig is met de nieuwe baby die op komst is en de tweede omdat hij door zijn alcoholprobleem sowieso geen gezin kan onderhouden, financieel noch geestelijk. De enige persoon waar Ainur bij tijd en wijlen heen vlucht voor troost en een veilig onderkomen is haar vader Max, die zijn best doet om er voor Ainur te zijn, maar daar om zijn eigen redenen toch niet helemaal in slaagt.

Op school misdraagt de rebelse Ainur zich voortdurend, ze komt helemaal niet opdagen of volstrekt onvoorbereid en met een houding waar de jonge leerkracht zich geen raad mee weet. Ook de kinderen uit haar klas maken het Ainur niet makkelijk, en als zelfs haar enige vriendin Asel haar verraadt, ziet Ainur het niet meer zitten. Wat volgt is een soms behoorlijk troosteloos portret van het jonge meisje door het al even troosteloze en gure stadsleven van Kazachstans voormalige hoofdstad Almaty.

Regisseur Albai Kulbai koos in zijn eerste lange speelfilm bewust voor een nukkig, jongensachtig tienermeisje als ongewone protagonist. Hierdoor wordt de thematiek van het tiener-zijn mooi gevat. De rol waar jongeren van die leeftijd inzitten; de grote behoefte aan menselijk contact maar het tegelijk afstoten van iedereen die te dichtbij komt: de problemen die Kulbai hier laat zien zijn universeel. De jonge Inessa Kislova roept als Ainur gelukkig genoeg sympathie op om een groot deel van de productie te dragen en compenseert de soms onduidelijke bedoelingen en wendingen van de film.

‘Strizh’ is een kleine maar fijne coming-of-age film, met originele locatie en een goed acterende hoofdpersoon, maar doet af en toe wel erg kil aan: het grijze en koude Kazachstan laat gaandeweg de hele film tot onder het vriespunt dalen.

Ruby Sanders