Studio 666 (2022)

Recensie Studio 666 CinemagazineRegie: BJ McDonnell | 106 minuten | komedie, horror | Acteurs: Dave Grohl, Nate Mendel, Pat Smear, Taylor Hawkins, Rami Jaffee, Chris Shiflett, Whitney Cummings, Jeff Garlin, Leslie Grossman, Jenna Ortega, Marti Matulis, Kerry King, Will Forte, Jason Trost, Mike Escamilla, Lionel Richie, John Carpenter, Jimmi Simpson, Alexander Ward, Eli Santana, Aaron Valenzuela, Kayla Loadvine, Ivan Kungurtsev, Subskile, Steve Vai

De coronapandemie heeft een hoop teweeg gebracht. Talloze muzikanten en acteurs kwamen zonder werk te zitten. Ook stadionrockband Foo Fighters kon niet meer op tournee en besloot om dan maar zelf werk te creëren. Deze ondernemingsdrang resulteerde in horrorcomedy ‘Studio 666’. Een zeer bijzonder werkstuk!

In ’Studio 666’ spelen Foo Fighters Dave Grohl, Nate Mendel, Pat Smear, Chris Shiflett, Rami Jaffee en de in maart 2022 overleden Taylor Hawkins uitvergrote versies van zichzelf. De muzikanten spelen met het clichébeeld van rocksterren en nemen zichzelf flink op de hak. Vooral Grohl geniet ervan om zich als een echte klootzak vol sterallures neer te zetten. In deze film gaan de Foo’s voor de opnames van hun tiende studioalbum naar een behekste opnamestudio. Slecht idee!

’Studio 666’ is ontzettend bijzonder omdat je met een ronduit amateuristische club acteurs te maken hebt. Als Grohl & co niet zo beroemd waren, dan had deze film nooit de zalen bereikt. Je ziet dat de muzikanten met zichtbaar plezier voor de camera staan en hun lach niet kunnen onderdrukken om hun eigen geschreven mopjes. Het is erg aandoenlijk om te zien. Het is overduidelijk dat deze gasten geen acteurs zijn want hun spel is theatraal en erg overdreven. Het niveau van het acteerwerk overstijgt nooit het niveau van een aflevering van ‘Bassie & Adriaan’ of een film uit de stal van The Asylum.

Het zwakke spel wordt opgevangen door een aantal hilarische cameo’s van Kerry King van Slayer en Lionel Richie. Maar wat ‘Studio 666’ vooral zo gaaf maakt, is de liefde voor het genre. Deze splatterhorrorfilm ziet er geweldig uit, is extreem bloederig en profiteert van prachtige decors. Ook is de humor bij vlagen erg sterk en het helpt ook dat de bandleden goed op elkaar zijn ingespeeld en oprecht genieten van hun ‘dagbesteding’. Mocht je niet zoveel hebben met Foo Fighters dan is deze film prima kijkbaar als je van gore en puberale humor houdt. Zonder deze iconische band en het bijbehorende budget was deze film nooit in de bioscoop beland. Het is ontzettend tof om een B-film met een torenhoog budget in de bios te zien. Oh ja, de soundtrack is ook erg vermakelijk!

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 31 maart 2022
Speciale vertoning Filmfestival Amsterdamned, april 2022 (kick-off)
Speciale vertoning: Music Film Festival Tilburg, september 2022
Digital download-release: 20 mei 2022
VOD-release: 30 mei 2022