Superman II (1980)

Regie: Richard Lester, Richard Donner | 127 minuten | actie, avontuur, fantasie, science fiction | Acteurs: Christopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman, Ned Beatty, Jackie Cooper, Sarah Douglas, Jack OHalloran, Terence Stamp, Valerie Perrine, Susannah York, Clifton James, E.G. Marshall, Marc McClure, Leueen Willoughby, Robin Pappas, John Ratzenberger

Lois Lane gaat op reportage naar Parijs, waar op de Eifeltoren terroristen dreigen een waterstofbom tot ontploffing te brengen. Superman redt Lois uit haar benarde positie en slingert de bom de ruimte in waar deze ontploft. Een nucleaire explosie is juist het enige waardoor deze gevaarlijke misdadigers uit de zogenaamde schemerzone konden ontsnappen. Als de misdadigers op de maan aankomen, merken ze dat ze in dit zonnestelsel over onoverwinnelijke krachten beschikken en ze besluiten hier hun heerschappij te vestigen. Meesterbrein op misdaadgebied Lex Luthor (Gene Hackman) is samen met zijn assistent Otis (Ned Beatty) uit de gevangenis ontsnapt en ziet direct de mogelijkheden in van drie supermensen met een zwaar criminele inslag.

Supermans alter ego Clark Kent is hiervan niet op de hoogte. Met Lois Lane gaat hij voor hun krant ‘The Daily Planet’ undercover als pasgetrouwd stelletje naar Niagara Falls. Lois achterhaalt hier Clarks ware identiteit. Eindelijk kan hij zijn liefde voor haar onthullen en hij besluit zijn uitzonderlijke krachten op te geven om zijn leven met haar te kunnen delen. Het afleggen van zijn krachten is een onomkeerbaar proces.

Christopher Reeve is met zijn lichaam van een bodybuilder en een gezicht van de ideale schoonzoon de vleesgeworden vertolker van deze superheld. Hij doet, zonder een tegenprestatie te verwachten, wat nodig is en heeft voor iedereen een vriendelijk woord over en een lieve lach. Als Clark Kent is hij heel overtuigend de nerd die door niemand serieus wordt genomen, ook door Lois niet. De intensiteit van zijn liefde voor haar en de bijbehorende frustratie die aan hem vreet zijn goed voelbaar. De gespletenheid van zijn bestaan drukt duidelijk op hem. Gene Hackman is heel erg leuk als de zelfingenomen crimineel die quasi nonchalant iedereen bedriegt, tegen elkaar uitspeelt en alleen aan zichzelf denkt en Ned Beatty is zo mogelijk nog grappiger als de werkelijk oerdomme Otis aan wie alles, maar dan ook alles uitgelegd moet worden.

‘Superman II’ is een lekkere campy film met een onberispelijke superheld, gevaarlijke schurken, melige humor, romantiek, vet sentiment, veel drama en goede special effects. In combinatie met de zelfspot en het acteerwerk dat precies bij zo’n stripverfilming past, is het een zeer geslaagde aflevering uit de serie.

Diana Tjin-A Cheong