Superposition (2023)

Recensie Superposition Cinemagazine Regie: Karoline Lyngbye | 105 minuten | drama | Acteurs: Marie Bach Hansen, Mikkel Boe Følsgaard, Mihlo Olsen

Hippe millennials op zoek naar een authentiek leven. Dat vraagt natuurlijk om moeilijkheden, en die komen er dan ook in het Deense thriller-drama ‘Superposition’.

Daarin hebben millennials Stine en Teit genoeg van het drukke leven in Kopenhagen, dus trekken ze met hun zoontje Nemo naar de Zweedse wildernis. Op zoek naar een authentiek en eerlijk bestaan. Dat ze voor zo’n authentiek leven wel een prachtig comfortabel huis nodig hebben spreekt vanzelf. Dat de verhuizing in dienst staat van een zelfverheerlijkende podcast wekt ook al geen verbazing.

Eenmaal gesetteld ontdekken Stine en Teit dat hun relatieproblemen niet verdwijnen door simpelweg te verkassen. Ook ontdekken dat ze van die wilde natuur alleen maar kunnen genieten met hun oordopjes in en een paar glazen wijn op. Spiegelingen in het water en in de reflecterende muur van het huis lijken bovendien iets duisters te onthullen. En dan…

Aan de overkant van het meer, waar volgens de verhuurder van het huis niemand zou wonen, ontdekt ons hippe duo menselijke gestalten. Dat is het begin van een reeks onverklaarbare verschijnselen en vreemde gebeurtenissen, van het soort dat doet denken aan hitserie ‘Black Mirror’.

Net als in ‘Black Mirror’ zijn die onverklaarbare zaken er niet voor niets. Wanneer de wereld een kwartslag kantelt worden soms patronen zichtbaar die je anders ontgaan. Op die manier krijgen Stine en Teit een spoedcursus over de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Het knappe van ‘Superposition’ is dat die levenslessen nooit ten koste gaan van de spanning. Steeds dreigt de boel te ontsporen, steeds dreigt de hoopvolle emigratie te eindigen in een catastrofe.

‘Superposition’ past goed in de belangrijkste film- en serietrend van het nieuwe millennium, waarbij realisme moet wijken voor tijdreizen, parallelle universa en andere wonderlijke zaken. Plotholes zijn dan vaak onvermijdelijk, maar die worden in dit geval ruim gecompenseerd door slimme invallen, prikkelende gedachtegangen en een milde satire op de millennialgeneratie.

Met een minimale cast is het een zegen dat ‘Superposition’ beschikt over Marie Bach Hansen en Mikkel Boe Følsgaard, die eerder schitterden in dramaserie ‘The Legacy’. Wat aardige humor en fraaie visuals vervolmaken dit intelligent, vermakelijk en spannend drama. Maar of het ook een happy end krijgt…

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 3 augustus 2023
VOD-release: 18 oktober 2023