Talk to Me (2022)

Recensie Talk to Me (2022) CinemagazineRegie: Danny Philippou, Michael Philippou | 95 minuten | horror, thriller | Acteurs: Sophie Wilde, Alexandra Jensen, Otis Dhanji, Joe Bird, Miranda Otto, Ari McCarthy, Hamish Phillips, Kit Erhart-Bruce, Sarah Brokensha, Jayden Davison, Sunny Johnson, Marcus Johnson, Kidaan Zelleke, James Oliver, Jett Gazley

‘Talk to Me’ is een high concept horrorfilm waarin Gen Z’ers een bloedstollend Bloody Mary-achtig spel spelen. Het is high concept, omdat het sterk leunt op een “wat als”-vraag, namelijk: “wat als spiritual possession de nieuwste drugssensatie is?”. Net als bij Bloody Mary is het spel met de gebalsemde hand ideaal om te spelen met een groep vrienden en als je ouders van huis zijn. Dat is dan ook precies wat de tieners in ‘Talk to Me’ doen. Wanneer één van de tieners vervolgens besluit om in extase te raken door de geesten uit het hiernamaals, pakt de rest van de groep meteen hun smartphone om live te gaan op Snap of TikTok. Zo groeit de sensatie snel onder de doelgroep. Er is echter één duidelijk verschil, een verbetering, met Bloody Mary, die helemaal past in de gedachte van nu. Als je de gebalsemde hand schudt moet je de opgeroepen geest namelijk toestemming geven bezit van je te nemen. De kijker hoeft niet bang te zijn dat het spel daardoor stilvalt, want de personages in deze film experimenteren er op los.

Na de zelfmoord van haar moeder weet Mia (Sophie Wilde) niet wat ze met haar leven aan moet. Bovendien is samenwonen met haar vader haast ondraaglijk geworden. Daarom woont ze tijdelijk bij een bevriend gezin. Wanneer Mia een viral video deelt waarin mensen in een bezeten trip lijken te zitten, spoort ze haar vriendin, Jade (Alexandra Jensen), en het jongere broertje van Jade, Riley (Joe Bird) aan om tijdens een feestje mee te doen aan een seance. Op dit feestje ontmoeten ze Hayley (Zoe Terakes), die hen de strikte regels voor het oproepen van geesten met de gebalsemde hand uitlegt. Maar als tijdens de trip van Mia een belangrijke regel wordt gebroken, vervagen de grenzen tussen haar wereld en het dodenrijk razendsnel.

In een horrorfilm moet het vaak goed fout gaan. Met het uitgangspunt dat bezeten zijn leidt tot een adembenemende trip hebben de makers, de tweelingbroers Danny en Michael Philippou, eigenlijk alles al in handen om de boel volledig te laten escaleren. En dat de Philippou’s de boel kunnen laten escaleren hebben zij al bewezen met hun YouTube-kanaal RackaRacka. Zo staat er een short online waarin twee karakters uit populaire shooters tot leven komen en het huis van hun oma volledig aan flarden schieten. Ook bij deze film hoeft de kijker niet lang te wachten, want het gaat al fout tijdens Mia’s eerste contact met de gebalsemde hand en de geesten. Vervolgens houden de Philippou’s dit tempo vast als een afglijdende verslaafde op zoek naar een nieuwe high. “Just get your fuckdog out. And no cameras”, zegt de voorsorterende Mia, nadat een trip momenten daarvoor fout is gegaan. Mia’s personage is dus de olie op het vuur: zo fout gaat het. En daarbij is Sophie Wilde precies wat de Philippou’s nodig hebben, want zij overtuigt praktisch elke seconde op beeld.

De plot laat de kijker hier en daar wel met wat vragen zitten. Het is bijvoorbeeld verbazingwekkend hoe slecht de autoriteiten op de hoogte zijn van deze nieuwe manier van trippen. Een drug die nota bene viral gaat op social media. Daarnaast is het lastig te begrijpen hoe de tieners aan hun inzichten komen om zich uit hun benarde situatie te helpen. Niemand lijkt hen te willen helpen of ze vragen niet eens om hulp en dus doen ze soms maar wat. Wellicht dat de Philippou’s hier minder tijd in hebben gestoken, omdat de kijker toch wel weet dat een horrorfilm zelden echt goed afloopt.

‘Talk to Me’ is de beloofde bloedstollende rollercoaster-rit die de kijker gelijk weer achteraan in de rij laat aansluiten. Niet voor niks, want een franchise lijkt al in de maak.

Waardering: 4

Bioscooprelease: 17 augustus 2023