Terugweg (2008)

Regie: Henk Haselager | 10 minuten | korte film | Acteurs: Anna Raadsveld, Elske Rotteveel, Ludwig Bindervoet, Peter Drost, Wigbolt Kruijver    

Dat jonge meisjes ’s avonds niet meer alleen op straat moeten komen weten we eigenlijk allemaal. Of we er ook altijd naar handelen is maar de vraag. Het kan allemaal grote gevolgen hebben en dat blijkt ook uit de korte film ‘Terugweg’ van Henk Haselager. Twee vriendinnen (Anna Raadsveld en Elske Rotteveel) gaan midden in de nacht naar een feestje. Ze krijgen echter ruzie met de jongen met wie ze meerijden. Hij zet hen bij een benzinestation uit de auto en de meisjes staan er alleen voor. In eerste instantie kunnen ze er nog wel om lachen. Hij komt toch wel terug. Ze kijken binnen even rond, kopen wat eten en drinken en gaan wachten tot ze opgehaald worden. Dit gaat steeds langer duren en de meisjes besluiten om maar te gaan liften. Ze krijgen een lift aangeboden maar Evy vindt het te riskant, ze vertrouwt de man niet. Luna denkt dat ze aan de overkant meer kans hebben op een lift. Ze steekt in haar eentje de snelweg over. Zal Evy haar vriendin nog terugvinden en kunnen ze nog veilig samen naar huis komen?

‘Terugweg’ zou een waarschuwingsfilmpje kunnen zijn voor kinderen op de middelbare school. Ze weten allemaal wel dat ze niet ’s nachts alleen op straat moeten lopen en dat een drukke snelweg oversteken geen goed idee is. Toch zijn ze zich niet altijd bewust van de echte gevaren. Wat als er nou eens echt iets gebeurt? Wat hadden de meisjes beter kunnen doen? Er zou een hele les aan verbonden kunnen worden aan deze film. Een wijze les, voor jonge meisjes. Maar of het ook interessant is voor het grote publiek, is maar de vraag.

Eveliene Sanders