The 7 Brothers (2008)

Regie: Paul Driessen, Kaj Driessen | 12 minuten | animatie, korte film

Paul Driessen heeft met zijn zoon Kaj met ‘The 7 Brothers’ een kruising gemaakt tussen een ode aan de sprookjes van de gebroeders Grimm en een parodie op deze sprookjes. Het is onduidelijk of vader en zoon deze sprookjes belachelijk willen maken of gewoon een andere draai eraan willen geven omdat ze fan zijn van deze sprookjes. Welke van de twee nou de werkelijke achterliggende gedachte is doet er eigenlijk niet toe. De film is prachtig, en zowel de sprookjeshater als de sprookjesliefhebber zal erom kunnen lachen.

‘The 7 Brothers’ vertelt het verhaal van de zeven gebroeders Grimm die werken aan hun sprookjes. Ze raken geïnspireerd door hun alledaagse leven. Kaj Driessen heeft de beelden van het echte leven voor zijn rekening genomen. Hij kwam met het geweldige idee om de broers naar hun huis te laten lopen en de schaduwen zo te filmen dat je geboeid kijkt naar zeven mannen die achter elkaar lopen en verder niets zeggen of niets doen. Vader Paul heeft de animatiebeelden voor zijn rekening genomen. Dat zijn eigenlijk de fantasieën van de gebroeders Grimm. Maar pas op, deze fantasieën komen niet overeen met de sprookjes zoals wij die kennen. Wat er dan wel gebeurt is de moeite waard om zelf te gaan bekijken. Zeker als je bijvoorbeeld een roodkapje al huppelend tegen een boom wilt zien lopen, en meer van dit soort zwarte humor toegepast wilt zien op de bekende sprookjes.

De samenwerking tussen vader en zoon heeft in dit geval goed uitgepakt. De kennis van Kaj over de regie, en de kennis van Paul over de animatie is een goede combinatie. Of de keuze van de makers om er weinig tot geen dialoog in te stoppen en de film slechts 12 minuten te laten duren verstandig is, valt over te discussiëren. Maar ‘The 7 Brothers’ is in ieder geval een aardig succes geworden.

Eveliene Sanders