De tien levens van Titanic de kat – Titanics ti liv (2007)

Regie: Grethe Bøe | 74 minuten | familie | Originele stemmencast: Inger Dietrichs, Tiril Eeg-Henriksen, Sossen Krohg, Martine Mbugua, Cecilie A. Mosli, Anne Ryg, Christian Skolmen    

De film ‘De tien levens van Titanic de kat’ (‘Titanics ti liv’ of ‘The Ten Lives of Titanic the Cat’) is een spookverhaal over de elfjarige Liv en haar vriend Thomas. Liv woont met haar ouders en haar broertje Erling in Oslo. Zij is bijna jarig en voor haar verjaardag zal haar grootste wens worden vervuld: samen met haar familie gaat ze mee op de eerste reis van het stoomschip Danaworld en bovendien mag ze in een helicopter meevliegen. Liv kan bijna niet wachten tot het zo ver is. Maar een paar dagen voor haar verjaardag gebeuren er vreemde dingen in het souterrain van het appartementencomplex waar Liv woont.

Samen met Thomas, haar beste vriend, probeert Liv te ontdekken wat er aan de hand is. Ze ontdekken een oude foto waarop twee meisjes en een kat staan. Plotseling komt de kat tot leven en springt uit de foto. Liv schrikt zo dat ze flauw valt. Als ze weer bij bewustzijn komt, ligt ze in het ziekenhuis. De arts denkt dat ze een astma-aanval heeft gehad, maar Liv weet dat dat niet zo is. Ze is er van overtuigd dat zich vreemde gebeurtenissen in het souterrain afspelen, die begonnen zijn toen ze de mysterieuze foto ontdekten.

Als Liv weer thuis is, ontdekken ze een geheime voorraadkamer. Liv merkt dat ze visioenen krijgt als ze de deur van de voorraadkamer aanraakt. Ze besluit om er samen met Thomas achter te komen wat er aan de hand is. Probeert iemand haar iets te vertellen? Heeft het iets te maken met de ramp van een eeuw geleden? Niet één van de volwassenen gelooft het verhaal van Liv en Thomas, behalve een oude buurvrouw die hen helpt om het mysterie van de kat te onthullen.

‘De tien levens van Titanic de kat’ is een leuke en spannende jeugdfilm. De sympathieke hoofdrolspeelster Tiril Eeg-Henriksen (13 jaar) is al sinds haar vijfde lid van een theatergroep. De rol van Liv is haar debuut en ze speelt de rol overtuigend. Eén van de andere hoofdrolspelers is een heel bijzondere: Tigris, een Maine Coon kat van maar liefst elf kilo, die de rol van Titanic de kat speelt en dat op majestueuze wijze doet. ‘De tien levens van Titanic de kat’ is daarom niet alleen aan liefhebbers van griezelfilms aanbevolen, maar ook aan katten- en andere dierenvrienden.

Iris Schreurs