The Amputee (1974)

Regie: David Lynch | 5 minuten | horror, korte film | Acteurs: Catherine E. Coulson, David Lynch

‘The Amputee’ was Lynch’s excuus om te kunnen maken wat hij wilde voor het American Film Institute (AFI), dat twee verschillende soorten videofilmmaterialen wilden testen en waarvoor het niet uitmaakte wat de inhoud van de film was. Lynch werd een beetje ongerust bij de gedachte dat het AFI tot video over zou gaan, waarmee hun naam eigenlijk niet meer terecht was. Lynch besloot om een shockerend filmpje te maken, gewoon voor de lol.

Of Lynch met de inhoud van zijn film kritiek heeft willen uiten op het AFI is niet duidelijk, maar wellicht dat de geamputeerde vrouw die niet lijkt te merken dat ze haar benen kwijt is, en dat er iemand in haar stompje zit te wriemelen met mesjes en schaartjes in een tevergeefse poging het bloeden te stelpen, wel het AFI moet voorstellen dat in feite geamputeerd wordt vanwege het zich toeleggen op video.

Maar misschien heeft de amputatie toch meer met de inhoud van de brief te maken – relatieproblemen – of was het simpelweg de bedoeling om een shockerend contrast te laten zien tussen de vrouw die achteloos doorgaat met schrijven en denken terwijl de pus en het bloed uit haar been spuit. Grappig, hoewel op een macabere manier, is het in ieder geval wel.

Bart Rietvink