The Cowboy and the Frenchman (1989)

Regie: David Lynch | 26 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Harry Dean Stanton, Frederic Golchan, Jack Nance, Tracey Walter, Michael Horse, Rick Guillory, Patrick Hauser, Patrick Houser, Marie Laurin, Eddy Dixon, Magali Alvarado, Ann Sophie, Robin Summers, Kathy Dean, Leslie Cook

Tijdens een tripje naar Parijs werd David Lynch gevraagd om mee te doen aan een televisieproject getiteld ‘How I see the French’. Hoewel hij in eerste instantie geen ideeën had, kwam hij uiteindelijk met het lichtelijk amusante ‘The Cowboy and the Frenchman’, waarin hij niet alleen een typisch beeld van de Fransman laat zien, maar ook de Amerikaanse cowboy belachelijk maakt.

Ook al is de film niet erg lang met zijn 24 minuten, had hij eigenlijk best wat korter mogen duren. ‘The Cowboy and the Frenchman’ is zeker niet vervelend om naar te kijken, maar het sterkste gedeelte is de eerste helft, wanneer alle personages geïntroduceerd worden. Hierna zakt de film een beetje in, en hoewel het wordt opgeleukt door beelden van de can can en andersoortige zang- en dans, het komische gehalte neemt wat af in de tweede helft.

Het leukst is de film wanneer de clichés lekker vet aangezet worden. Iemand komt in het hoge gras aangestrompeld, maar de cowboys, onder leiding van Harry Dean Stanton, kunnen niet zien wie of wat het is, dus gaan ze erop af. Ze wikkelen een lasso om de beste man heen, die met zijn baret, snorretje, nette pak, en eigenaardig zangerig taaltje duidelijk een Fransman is. Het muntje wil echter maar niet vallen bij de lompe cowboys. En dan gaat zijn koffer open: er komen flessen wijn uit, stokbroden, een miniatuurtje van de Eiffeltoren, kaas, maar nee, ze kunnen er maar niet opkomen. Totdat ze friet zien, oftewel French Fries! Dat kennen ze tenminste! Ze gaan meteen wat biertjes halen om het te vieren. Als er dan ook nog een dommige Indiaan bijkomt zitten, is de verzameling stereotiepen compleet.

Hier wordt echter niet gestopt en de film wordt nog een minuut of tien uitgesponnen, wat het geheel wat minder effectief maakt dan het had kunnen zijn. Toch is ‘The Cowboy and the Frenchman’ zeker een vermakelijk filmpje, en verrassend luchtig voor een Lynch-film.

Bart Rietvink