The Anniversary Party (2001)

Regie: Alan Cumming, Jennifer Jason Leigh | 115 minuten | drama, komedie | Acteurs: Alan Cumming, Jennifer Jason Leigh, Parker Posey, Phoebe Cates, Kevin Kline, Jane Adams, John C. Reilly, Jennifer Beals, Steve Freedman, Norizzela Monterroso, Clara Demendrano, John Benjamin Hickey, Owen Kline, Greta Kline, Denis O’Hare, Mina Badie

Het script van ‘The Anniversary Party’ is geschreven en geregisseerd door de twee hoofdrolspelers, Jennifer Jason Leigh en Alan Cumming. Zij spelen de rol van Sara en Joe, die beiden “gelukkig” getrouwd zijn. Om dit te vieren hebben zij een aantal vrienden, de buren en een bekende actrice uitgenodigd bij hun thuis.

Al gauw blijkt dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. De buren zijn uitgenodigd omdat zij daar ruzie mee hebben. De ruzie dreigt uit de hand te lopen. De hond van Sara en Joe blaft te luid en de advocaat van Sara en Joe heeft hen geadviseerd de band met de buren aan te halen. Dit om een rechtszaak en schadeclaim te voorkomen.

De bekende actrice, Skye Davidson, is uitgenodigd door Joe omdat zij de hoofdrol speelt in de verfilming van zijn laatste boek. Sara, die als actrice geen succes heeft, vindt dat zij die rol moet spelen. Echter tijdens de opname van haar laatste film, een komedie, moet zij continue huilen. Dit tot grote frustratie van haar medespeler en regisseur, die beiden ook zijn uitgenodigd op het feest.

Dit zijn enkele ingrediënten voor een goede subtiele zwarte komedie, maar ook nu blijkt weer dat een goed idee niet altijd resulteert in goed script en zeker niet in een goede film. Daarnaast hebben de makers en hoofdrolspelers te veel moeite gedaan om een goede karakterontwikkeling te schrijven, maar dat is door de diverse verhaallijnen niet uit de verf gekomen. Een goed voorbeeld is ‘Love Actually’, waarbij dit in tegenstelling tot deze film wel goed gelukt is.

Ook de bijdragen van bekende acteurs zoals onder andere Kevin Kline en Phoebe Cates, die zowel in deze film als in het echt een getrouwd stel zijn, kunnen ‘The Anniversary Party’ niet naar een hoger niveau tillen.

Het kan de makers niet ontzegd worden dat zij geen gevoel voor humor hebben. Om het geld bijeen te krijgen om de film te kunnen maken, hebben Alan Cumming en Jennifer Jason Leigh geprobeerd om foto’s van hun “nephuwelijk” te verkopen aan de roddelbladen.

Helaas moeten we concluderen dat ‘The Anniversary Party’ duidelijk tekort schiet. Dit is jammer want het kijken had juist een feestje moeten zijn.

Lodi Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 10 januari 2002