The Burial (2023)

Regie: Maggie Betts | 126 minuten | drama | Acteurs: Jamie Foxx, Tommy Lee Jones, Jurnee Smollett, Alan Ruck, Mamoudou Athie, Pamela Reed, Bill Camp, Amanda Warren, Dorian Missick, Tywayne Wheatt, Lance E. Nichols, Keith Jefferson, B.J. Clinkscales, Doug Spearman, Gralen Bryant Banks, Olivia Brody, David Maldonado, Billy Slaughter, Christopher Winchester, Lorna Street Dopson

Rechtbankdrama’s komen steevast terug in de wereld van cinema. Het uit 1957 afkomstige ’12 Angry Men’ is nog steeds een van de bekendste voorbeelden, maar recent zagen we bijvoorbeeld ook nog ‘Anatomy of a Fall’ van de Franse Justine Triet. Regisseuse Margaret Betts voegt ‘The Burial’ toe aan een lijstje van een doorgaans goed vertegenwoordigd subgenre.

In ‘The Burial’ zien we hoe Jeremiah O’Keefe (Tommy Lee Jones) als kleine begrafenisondernemer op moet zien te boksen tegen een grote speler op de markt. Jeremiah wil zijn familiebedrijf voortzetten, maar na een deal die met een handdruk wordt bezegeld lijkt deze grote speler een spel met hem te spelen. Om zijn familiebedrijf en zijn gezin te redden schakelt hij de hulp in van advocaat Willie E. Gary (Jamie Foxx). Hij is een charismatische gladjakker die nog geen zaak verloor en nu het voortouw neemt in de zaak van Jeremiah.

Het op waargebeurde feiten gebaseerde ‘The Burial’ is hoofdzakelijk een film over een underdog. Tommy Lee Jones speelt een man die zijn hoofd boven water probeert te houden, maar vooral een man die de gunfactor heeft. Hij is een veteraan die ook op maatschappelijk gebied belangrijk is geweest. Het is een rol die Tommy Lee Jones als geen ander kan spelen. Je leeft met de beste man mee, omdat hij zo integer en lieflijk aanvoelt.

Aan de andere kant is daar Willie E. Gary, een rol die Jamie Foxx past als de glazen muiltjes bij Assepoester. Foxx is natuurlijk begonnen als komiek, en dit aspect kan hij grotendeels kwijt in ‘The Burial.’ Toch zijn het de serieuzere scènes waarin hij uitblinkt. Jeremiah O’Keefe en Willie E. Gary zijn een ongebruikelijk duo en die inslag maakt de film boeiend om naar te kijken.

Het humoristische sausje maakt dat ‘The Burial’ anders is dan andere rechtbankdrama’s. Vaak zijn deze films ernstig van toon, terwijl er hier plek mag zijn voor luchtigheid. Deze humor werkt echter niet altijd en ook het dramatische aspect laat af en toe te wensen over. Het is duidelijk een film die gemaakt is voor een streamingdienst, en niet voor het witte doek.

Het verhaal is te makkelijk te doorgronden en je wordt als kijker niet uitgedaagd met moeilijke plotlijnen. Dit lijkt zowel de zwakte als de kracht van ‘The Burial’. Het had wat subtieler aangepakt mogen worden om als film serieuzer genomen te worden, maar tegelijkertijd kijkt het wel lekker weg. Het is je reinste vrijdagavond-op-de-bank-film die naast Jamie Foxx en Tommy Lee Jones een puike cast huisvest.

Sjoerd Crins

Waardering: 3

VOD-release: 13 oktober 2023 (Prime Video)