The Clique (2008)

Regie: Michael Lembeck | 87 minuten | komedie | Acteurs: Elizabeth McLaughlin, Ellen Marlow, Samantha Boscarino, Sophie Anne Everhard, Bridgit Mendler, Elizabeth Keifer, Vanessa Marano, Keli Price, David Chisum, Dylan Minnette, Julie Lauren, Dale Appel, Chris Conte, Stephen Guarino, Lisa Masters, Neal Matarazzo, Boris McGiver, Camila Vignaud, Angel Desai

‘The Clique’ is gebaseerd op de populaire tienerromanserie met dezelfde naam, geschreven door de Canadese Lisi Harrison. Als je ‘Mean Girls’ en ‘Wild Child’ leuk vond, dan zal je je bij deze teen movie ook vast niet vervelen. Want het is zeker geen serieus drama. Ook geen film die je leven totaal op zijn kop zal zetten, maar redelijk te pruimen kauwgombalvertier.

Hoe kan ik deel uitmaken van het populaire kliekje op school? Dat vraagt nieuweling Claire Lyons (Ellen Marlow) zich al gauw af als ze, samen met haar vader, moeder en broertje Todd, haar intrek neemt in het gastenverblijf op het enorme landgoed van de familie Block. Massie Block (Elizabeth McLaughlin), de welgestelde en vreselijk verwende dochter des huizes, maakt samen met haar drie vriendinnen van de Pretty Committee de dienst uit op Octavian Country Day, een exclusieve privéschool voor meisjes in de rijkere buurten van Westchester County New York. Massie moet niets hebben van Claire die ze als ‘beneden haar stand’ rangschikt. En dat dan vooral gebaseerd op de kledingkeuze van de haar opgedrongen logé uit Florida. Het viertal meiden dat samen een sjiek kliekje vormt, probeert Claire op allerlei min of meer onaangename manieren aan haar verstand te peuteren dat ze op generlei wijze mag hopen op een lidmaatschap van hun eigen clubje. Claire laat zich echter niet gauw uit het veld slaan en probeert tegen beter weten in bij het zwaar verwende viertal in het gevlei te komen.

Na verschillende spontaan sociale pogingen lijkt ze het moede hoofd in de schoot te leggen. Huilend klopt ze aan bij haar moeder die haar de wijze raad ‘je wordt geaccepteerd om wie je bent, niet om hoe je eruit ziet’ meegeeft. Op slinkse wijze weet Claire alsnog tot The Clique door te dringen, sterker nog: ze neemt de plaats in van aanvoerster en überprettygirl Massie. Ineens is Claire volgens Kirsten, Mandy en Alicia the new flavor of the month. Massie, die tevergeefs aan probeert te pappen met ‘hunk’ Chris, is not amused en stelt alles in het werk om haar voorheen onaantastbare positie terug te winnen. De tagline van de film is niet voor niets ‘The only thing harder than getting in, is staying in’.

Als na enig gedoe over en weer het bedrog van Claire uit komt, neemt Massie haar rechtmatige positie als opperhoofd van The Pretty Committee weer in. Hebben de meiden onderweg dan niets van elkaar geleerd? Natuurlijk wel. ‘Bitch’ Massie speelt Claire zelfs een keer de heldenrol toe en Claire op haar beurt redt Massie uit een zeer netelige situatie als deze haar onvoorwaardelijke liefde voor so called lover Chris uitbundig wil tonen op diens verjaardag, tijdens de jaarlijkse veiling voor het goede doel op het landgoed van de Blocks.

De meiden die gecast zijn voor deze film figureren voor het eerst als dragende spelers. Wellicht toeval dat ze eerder alle vier in de Tyra Banks Show kwamen opdraven? Waarschijnlijk niet, want mevrouw Banks staat als executive producer op de rol. Over het algemeen brengen de meiden het er redelijk vanaf, enige overdrijving daargelaten, met Kirsten als meest volwassen uitschieter. Ook Todd, het broertje van Claire, is het vermelden waard. Voor de rest voert vlakheid de boventoon. De doelgroep, tieners in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar, zal zich ongetwijfeld herkennen in de strapatsen van The Clique. Hoe oppervlakkig ook, neem het deze pubers maar niet al te kwalijk. Wordt vervolgd?

Ruud Stift