The Eleventh Hour (2008)

Regie: John Lyde | 85 minuten | actie | Acteurs: Matthew Reese, Jennifer Klekas, K. Danor Gerald, David Nibley, Adam Abram, Johnney Ahn, Britani Bateman, Sarah Bell, Lindsay Bird, Joel Bishop, Scott Chun, Kannika Coley, Kason Crockett, , Miles Fischer, Paul D. Hunt, James Jamison, David Kranig, Kevin Lyde, Michelle Money, Sam Murphy, Jason Osmond, Nicole Pulliam, Rosemberg Salgado, Nathan White    

Wat zou jij zijn als je voor dood achter gelaten wordt door je eigen team, je drie jaar lang gemarteld wordt en als je vrij gelaten bent en terug komt naar je vrouw deze van je vervreemd is omdat ze dacht dat je dood was? Kwaad! Dat is minstens te verwachten van ex navy-seal Michael Adams is als hem dit overkomt. Terug in Amerika is het echter nog niet over en haalt het verleden hem in. Dezelfde Noord-Koreaanse terroristen die hem al die tijd gegijzeld en gemarteld hebben, dwingen hem nu de senator Mason Chambers te vermoorden, anders ontploft er een bom in het hoofd van zijn inmiddels ex-vrouw. Als deze senator de voormalige navy-seal commandant blijkt te zijn die hem toentertijd achterliet, krijgt Michael ook meteen de kans om met demonen uit zijn verleden af te rekenen.

Meer verhaal heb je niet nodig voor het maken van een actiefilm. Het vrouwtje moet gered worden en ondertussen kan er wraak genomen worden en kan de hoofdpersoon ook nog in het reine komen met zichzelf. Wat wil een mens nog meer? Ook de titel is niet slecht: ‘The Eleventh Hour’. Niet alleen verwijst het naar de uitdrukking in het Engels dat je vlak voor een belangrijke deadline zit, maar het verwijst ook naar het feit dat Michael Adams twaalf uur de tijd heeft om zijn opdracht uit te voeren en zijn ex te redden.

De sfeer in de film is grauw met een nadruk op blauwe (koude) kleuren. Korte beelden van herinneringen aan hoe het leven voor zijn gijzeling was, zijn warm rood en zonnig geel. Het onderscheid is duidelijk. Het onstabiele camerawerk zou bij de kijker het gevoel moeten versterken dat het leven van Michael onrustig is. Bij ‘The Eleventh Hour’ werkt het iets anders. De acteur die Michael Adams speelt (Matthew Reese) is zo emotieloos als een baksteen, hier heeft het dan ook totaal geen effect. Het helpt wel de saaie momenten in de film – en dat zijn er nog al veel – wat spannender te maken.

In een goede actiefilm verwacht je veel actie met wraak als drijfveer. Personages handelen instinctief, it is payback time! Ondanks dat Michael van alle kanten tegen gewerkt wordt, iedereen zit natuurlijk in het complot, lijkt het wel alsof het hem niets interesseert.

Ook op het gebied van de actie had er wat meer energie ingestoken kunnen worden. Op sommige fragmenten na (op bloedingen wordt ingezoomd en rake klappen worden in slow motion afgespeeld) is het vooral achter elkaar aan rennen en elleboogstoten uitdelen. Oh ja, en af en toe naar elkaar schieten.

Met het verhaal zit het goed, het camerawerk is oké en toch komt ‘The Eleventh Hour’ niet van de grond. Vanaf het begin is de actiefilm saai. Het open einde pretendeert een vervolg, maar met ‘The Eleventh Hour’ alleen al heb je genoeg gehad. Smaakt niet naar meer.

Barbara Plasmans