The Eye – Gin gwai (2002)

Regie: Oxide Pang Chun, Danny Pang | 94 minuten | horror, thriller | Acteurs: Angelica Lee, Lawrence Chou, Chutcha Rujinanon

Jian Gui’ (letterlijke vertaling “Geesten zien”) oftewel ‘The Eye’, de internationale Engelse titel, vertelt het verhaal van Mun. Haar wordt de kans gegeven een oogtransplantatie te ondergaan, waardoor ze haar zicht terugkrijgt.” Wat leuk voor haar,” denken de meeste mensen, maar het loopt anders. Ze krijgt niet alleen de ‘normale’ dingen te zien, maar ook nog eens schimmen en geesten. In het begin van de film ziet ze alleen maar schimmen, dus geen mensen. Dit is erg mooi uitgewerkt en creëert de nodige spanning. Later, als ze wel scherp ziet, wordt het duidelijk dat ze niet alleen maar mensen ziet, maar ook overledenen. Dit zorgt ook voor de nodige adrenaline-stoten. Het verhaal op zich is niet sterk, maar de broers Pang weten de nodige spanning te scheppen waardoor je geboeid blijft kijken. Dit zwakt helaas wat af naar het eind, omdat er dan steeds minder spoken voorbij komen en het verhaal zelf net iets te dramatisch en dun is om er echt voor te blijven zitten. Naarmate je dichter bij het einde en de waarheid komt waaróm ze ziet wat ze ziet, krijg je hoge verwachtingen van de plot. Jammer, maar voor de gebroeders Pang heeft deze afsluiting niet het gewenste effect. Het is zo’n einde waarvan je denkt, is dit het nou? Soms is het beter om de suggestie te laten en je eigen fantasie het werk te laten doen. Als deze film de eerste was in zijn soort zou het perfect zijn geweest, helaas zijn er al vele Hollywoodfilms verkrijgbaar met eenzelfde soort plot, waardoor het niet meer origineel is.

De film is, zeker voor horrorliefhebbers die van paranormale gebeurtenissen houden, ondanks alles wel een aanrader. Er zitten scènes in die je bij blijven. Met name de lift-scène is hier een goed voorbeeld van. Je moet stalen zenuwen hebben om na het zien van deze film, in het donker, in je eentje, nog een lift in te durven gaan. Naast deze scène zijn er nog een paar die je doen huiveren en je op doen springen uit je stoel. Als je voor de adrenaline-kicks gaat en niet zo zeer voor origineel, dan moet je deze film zien. Hou je van meer verhaal en geen geijkte eindes, kijk dan als hij toevallig een keer langskomt op televisie, maar ga hem niet huren of kopen.

Tessa Obbens

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 26 juni 2003