The Fall of Adam (2006)

Regie: Gail Sneddon | 8 minuten | korte film | Acteurs: Tiago Gambogi, Jane Butler, Phizzo Jobson    

De val van Adam en Eva is één van de bekendste bijbelverhalen en het is een keerpunt in de Bijbelse geschiedenis van de mens. Zoals beschreven in Genesis 3 wordt de eerste vrouw, Eva, verleid tot het eten van een appel. De verleider komt in de vorm van een slang, die Eva aanspoort, ondanks dat God het verboden heeft, een hap uit de vrucht van de boom van de kennis van goed en kwaad te nemen. Eva verleidt op haar beurt Adam om hetzelfde te doen. Gevolg hiervan is dat God hen het eeuwige leven afneemt en de twee – die zich inmiddels diep schamen voor hun daad – uit de tuin van Eden verdrijft.

Britse filmmaakster Gail Sneddon vertaalde deze eeuwenoude vertelling op een deels letterlijke, deels figuurlijke manier in haar korte, experimentele dansfilm ‘The Fall of Adam’. De Adam in haar produktie (Tiago Gambogi) maakt, na het afsnijden van een stukje van een appel een letterlijke val van een trap, we volgen zijn lijdensweg in het trappenhuis. Sneddon verwerkte elementen van horror in de film door de komst van Satan (Phizzo Jobson), een dikke, onaantrekkelijke harige man in smerig ondergoed die een gevecht aangaat met Adam. Hij komt aan een bloederig einde. Helaas is de lijdensweg van Adam niet ten einde, zijn val zet zich voort en de surrealistische beelden zorgen voor een naargeestige sfeer. De metamorfose van de mooie Eva (Jane Butler) in een afschrikwekkend wezen, omwikkeld in textiel als een mummie, maar met zes tepels als ware ze een zeug, is al even onprettig.

De bedoeling van de regisseuse is niet helemaal duidelijk, al zou de film ook gewoon gezien kunnen worden als een experiment, waarin dans en horror op een doeltreffende manier in elkaar verweven worden. Geen film waar je blij van wordt, maar wel knap gemaakt.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Speciale vertoning: Cinedans 2007