The Good Girl (2002)

Regie: Miguel Arteta | 89 minuten | drama | Acteurs: Jennifer Aniston, Jake Gyllenhaal, Tim Blake Nelson, John C. Reilly, John Carroll Lynch, Zooey Deschanel, Jacquie Barnbrook, Annie O’Donnoll, John Doe, Roxanne Hart, Jon Shere, Alice Amter, Jean Rhodes

‘The Good Girl’ zal voornamelijk bekend staan als de film waarmee ‘Friends-actrice’ Jennifer Aniston brak met haar imago als komedie-actrice. Aniston zet een mooie rol neer als verveelde vrouw die moeite heeft met haar saaie bestaan achter de kassa van een supermarkt. Als haar leven in een stroomversnelling komt door een hartstochtelijke affaire, blijkt dat ze keuzes moet maken voor haar de onzekerheden van vrijheid of voor een saai bestaan met zekerheid.

In tegenstelling tot de titel, is ‘The Good Girl’ geen vrolijke film. Deze productie ademt een ietwat pessimistische sfeer uit door de grauwe, fletse kleuren en de sobere ‘look’ van de acteurs. De troosteloze aanblik van de winkel waarin Justin werkt is een mooi voorbeeld van de saaiheid en het verstikkende klimaat waarin de kassa-bediende zich bevindt.

De prent kabbelt rustig voort na een goede introductie van de personages. De kijker maakt kennis met Justine en haar sullige man (Reilly) die niets liever doet dan blowend seksistische grappen maken met zijn vriend (Blake Nelson). Als Justine tenslotte verliefd wordt op de jonge winkelbediende Holden Worther (Gyllenhaal) kun je Justines ontrouw enigzins rechtvaardigen. Maar al snel bevindt Justine zich in een lastig parket als de vriend van haar man haar affaire ontdekt.

Het verhaal van ‘The Good Girl’ staat geheel ten dienste van de acteurs. De film draait om de onderlinge relaties tussen verschillende mensen. De acteurs krijgen alle ruimte om te schitteren. Deze ruimte wordt goed benut door de cast. Anniston is zeer overtuigend in de hoofdrol. Met haar getergde blik en doorleefde stem komt de actrice erg goed uit de verf in deze donkere rol. Haar spel komt zeer natuurlijk over en maakt haar als karakter zeer geloofwaardig. Anniston laat zien dat ze met gemak zwaardere rollen aankan.

John C. Reilly is zoals verwacht weer ijzersterk in zijn rol van sullige loser. IJdelheid is geen kenmerk van deze acteur en hij komt dan ook onverzorgd en onbeholpen over. Het lijkt wel alsof Reilly zijn personage echt is in plaats van hem te spelen. Naast Reilly valt Gyllenhaal ook op. Na zijn hoofdrol in de cult-film ‘Donnie Darko’ speelt de jonge acteur weer een emotioneel geplaagde tiener die niet weet wat hij met zijn leven aanmoet. De affaire met de oudere Justine is zijn houvast in zijn onzekere bestaan. Met een depressieve oogopslag en manisch spel weet Gyllenhaal te overtuigen als verwarde puber die het leven door zijn vingers ziet glippen.
Blake Nelson speelt een mooie rol als de lompe vriend van Reilly.

Met de acteerprestaties zit het wel snor in ‘The Good Girl’. Waar de film onderuit gaat is in het verhaal. Naarmate het plot zich ontwikkeld, worden de gebeurtenissen steeds ongeloofwaardiger. Van het rustig voortkabbelend begin van de prent is later en tegen het einde van de film niet veel meer over. Het realisme maakt plaats voor soap-achtige taferelen die enorm misstaan in de rest van de film. Ineens krijgt de kijker enorm veel gebeurtenissen op zich af geworpen. Het lijkt net alsof de regisseur vond dat zijn prent misschien te saai zou zijn voor de kijker.

De complete ontsporing van de verhaallijn belet dat ‘The Good Girl’ de goede film zou worden die het had kunnen zijn. Nu is de prent een aardige productie die eigenlijk alleen door het sterke spel van de cast de moeite waard is.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 februari 2003