The Hoarder (2015)

Regie: Matt Winn | 85 minuten | horror, thriller | Acteurs: Mischa Barton, Robert Knepper, Valene Kane, Charlotte Salt, Emily Attack, Andrew Buckley, Ed Cooper Clarke, Jamie Bacon, Philip Philmar, John Sackville, Richard Sumitro

Ella ontdekt dat haar vriend al een tijdje stiekem een opslagruimte huurt. Ze denkt dat haar levensgezel vreemdgaat. Met haar beste vriendin Molly dringt Ella de ruimte binnen om te zien of ze gelijk heeft. Maar door die actie komt er een gevaarlijk heerschap vrij en wordt Molly voor Ella’s ogen om het leven gebracht. Ella blijft in het gebouw achter. Al snel blijkt dat ze daar vastzit met een groep vreemden, mensen die allemaal hun eigen geheimen hebben. In de loop van de nacht worden de aanwezigen een voor een vermoord en leidt de strijd om het overleven richting een duister geheim.

Of het nu gaat om liften (‘Devil’), motelkamers (‘Vacancy’) of complexe gangenstelsels (‘Alien 3’), claustrofobisch aandoende ruimtes waaruit het moeilijk ontsnappen is zijn vaak het decor waartegen thrillers of horrorfilms zich afspelen. In ‘The Hoarder’ is een matig verlicht gebouw vol opslagruimtes de plaats van handeling. De film begint heel aardig, zeker als we een eerste glimp opvangen van een mens/creatuur (de identiteit is niet van meet af aan duidelijk) met dichtgenaaide mond die de beste vriendin van hoofdpersoon Ella op bloederige wijze naar de eeuwige jachtvelden stuurt.

Jammer genoeg lost ‘The Hoarder’ zijn belofte daarna niet helemaal in. Hoewel er behoorlijk wat aandacht wordt besteed aan het introduceren en uitdiepen van de best geloofwaardige personages en het acteerwerk van met name Mischa Barton en Robert Knepper (de man die het verhaal nog de meeste kleur geeft) redelijk in orde is, mist de wat traag voortkabbelende film net dat beetje extra atmosfeer (wel erg belangrijk voor een verhaal van dit type) en ijzingwekkende spanning om de kijker echt naar het puntje van zijn stoel te brengen. De meeste moordpartijen vinden bovendien buiten beeld plaats, terwijl datgene wat wel wordt getoond ook niet overloopt van de creativiteit en kwaliteit.

Uiteindelijk is ‘The Hoarder’ een vrij vlakke, clichématige prent die niet echt zal opvallen in de golf van horror- en thrillerreleases die jaarlijks over het filmminnende deel van de mensheid wordt uitgestort. Aardig voor een of twee kijkbeurten als je van het genre houdt, maar veel meer ook niet.

Frank Heinen

‘The Hoarder’ verschijnt dinsdag 23 februari 2016 op DVD.