The Invisible Circus (2001)

Regie: Adam Brooks | 92 minuten | drama | Acteurs: Cameron Diaz, Jordana Brewster, Christopher Eccleston, Moritz Bleibtreu, Blythe Danner, Camilla Belle, Patrick Bergin, Isabelle Pasco, Ricky Koole, Robert Getter, Nikola Obermann, Philipp Weissert

Het verhaal is een bewerking van de gelijknamige roman van Jennifer Egan. Europa moet een wilde plek geweest zijn in ‘de jaren 60’. Dat zal ook regisseur Adam Brooks gedacht hebben en trekt derhalve een flink blik cliché’s open. In Amsterdam verkoopt iedereen op elke straathoek hasj. We zien met de dvd op slowmotion onze eigen Ricky Koole als hasjverkopende hippie voorbij flitsen. Phoebe vervolgt haar reis naar Parijs waar haar zus aan de revolutie heeft deelgenomen. Mochten er mensen zijn die ergens hebben opgevangen dat er eigenlijk nooit een revolutie heeft plaatsgevonden destijds, dat is bij deze dat gerucht ook weer ontzenuwd. In Berlijn en Portugal worden de lokale cliché’s aangedaan. Zo ontpopt Faith zich in Berlijn als een heuse terrorist nadat ze de eerste de beste idioot (Moritz Bleibtreu) tegen het lijf liep die uiteraard lid van de RAF bleek te zijn. Ze werkt zichzelf daar behoorlijk in de nesten. In Portugal probeert ze langs de oceaan in vergetelheid weg te dromen. Hetgeen dermate goed lukt, dat je als kijker ook snel geneigd bent te vergeten waar het eigenlijk over ging. Phoebe wordt vanaf Parijs vergezeld door de ex-minnaar (Christopher Eccleston) van haar zus en uiteraard wordt ze verliefd op hem. Ook dat nog.

Aan het acteerwerk heeft het niet gelegen. Met name Blythe Danner zet zowaar een aangrijpende rol neer als de achtergelaten moeder. De productie ziet er ook nog eens goed uit met een overtuigende mise-en-scène. Berlijn wordt in een grauw Fassbinder-achtig filter weergegeven. Hier persifleert de film zichzelf haast onbedoeld grappig. De film zal het vooral goed doen bij Amerikanen die van Europa een geografische en culturele kennis op vakantieman-niveau hebben. Opzienbarender is het feit dat Cameron Diaz en Jordana Brewster als zusjes zijn gecast. Werkelijk in niets lijken ze op elkaar, maar een kniesoor die daar nog op let.

Jeroen Poldermans