The Manor (2021)

Recensie The Manor CinemagazineRegie: Axelle Carolyn | minuten | horror | Acteurs: Barbara Hershey, Fran Bennett, Stacey Travis, Devin Kawaoka, Ciera Payton, Jill Larson, Ashley Platz, Katie A. Keane, Mark Steger, Cissy Wellman, Nicholas Alexander, Jaquita Ta’le

Na een beroerte wordt het voor Judith moeilijk om nog langer voor zichzelf te zorgen en verhuist ze naar het verzorgingstehuis Golden Sun Manor. Daar maakt ze al snel nieuwe vrienden, maar met haar kamergenoot gaat het minder goed. Die vertelt namelijk dat ze ’s nachts wordt bezocht door een duister wezen. Zijn dit nachtmerries of is er iets anders, meer sinisters aan de hand in dit verzorgingstehuis? Als er plots bewoners op vreemde wijze overlijden en Judith de angstaanjagende gedaante ook ziet, lijkt het op het laatste… maar nu ze is gediagnosticeerd met dementie, gelooft zelfs haar familie Judith niet meer.

Net als de andere films in de tweede reeks van ‘Welcome to the Blumhouse’ is ‘The Manor’ een film die meer traditionele horror combineert met een sociaal-maatschappelijke boodschap. De donkere gangen van het muisstille verzorgingstehuis, waar je ’s nachts een speld kunt horen vallen en je haren ongetwijfeld te berge rijzen als vreemde en onheilspellende geluiden of gedaanten de ijzige stilte doorbreken, is een prima decor voor een film van dit type. Op een paar aardige scènes na, slaagt regisseur Axelle Carolyn er slechts ten dele in om de omineuze atmosfeer te creëren die bij deze film past. De fijne nuances, die van een redelijke griezelfilm een echt goede horrorprent maken, ontbreken. Daarnaast is het jammer dat enkele scènes net wat te donker zijn en de spaarzaam ingezette special effects niet bepaald je van het zijn.

Het acteerwerk is wel heel behoorlijk. Barbara Hershey overtuigt als Judith, een vrouw die na haar beroerte fysiek veel heeft ingeleverd, maar eigenlijk nog te helder van geest is voor het verzorgingstehuis waarin ze belandt. We zien een complex en gelaagd personage, met alle angsten, verlangens en herinneringen die bij een mens van vlees en bloed horen. Ook de ondersteunende cast doet zijn werk naar behoren.

Hoewel zich allerlei duistere zaakjes voordoen in Golden Sun Manor, zit de ware gruwel hem in het verliezen van de vrijheid en integriteit over het eigen lichaam die Judith ervaart. Ze wordt namelijk onderworpen aan allerlei regels en beperkingen (geen mobiele telefoons, een verbod om op eigen gelegenheid door het complex te lopen) waar ze onbewust mee heeft ingestemd. Het hoofd van het verzorgingstehuis is een mildere versie van de dictatoriale zuster Ratched uit ‘One Flew over the Cuckoo’s Nest’. Vooral nadat Judith (onterecht) gediagnosticeerd is met dementie, wordt de plek die eigenlijk zorg en liefde zou moeten bieden langzaamaan een echte gevangenis.

Maar de grootste nachtmerrie is misschien wel het totale verlies van je verstandelijke vermogens en persoonlijkheid door de verweking van de hersenen, een lot dat een aantal van Judiths medebewoners treft. ‘The Manor’ toont de effecten van dit proces, waardoor ooit levendige herinneringen, dierbare personen en genoeglijke bezigheden vervagen tot hersenschimmen, wazige relicten van een ooit menswaardig bestaan. Toch wordt de film nooit een diepzinnig drama over gewichtige thema’s als sterfelijkheid of seniliteit. De thema’s worden wel oppervlakkig verkend, maar niet echt uitgediept.

Wat overblijft is een redelijke, niet al te angstaanjagende horrorfilm die gelardeerd is met drama-elementen en net interessant genoeg is om het grootste deel van de speelduur te blijven boeien.

Frank Heinen

Waardering: 3

VOD-release: 8 oktober 2021