The Negotiator – FBI: Negotiator (2005)

Regie: Nicholas Kendall | 83 minuten | drama | Acteurs: Elisabeth Röhm, Chandra West, Woody Jeffreys, Jerry Wasserman, Malcolm Stewart, Matthew Walker, Taylor Anne Reid, Britt McKillip, Doron Bell, Teach Grant, Christine Willes, James Michalopolous, Adrian Hughes, Leanne Adachi, James Kirk, Brock Johnson

Laura is een alleenstaande moeder. Haar puberdochter Taylor (Taylor Anne Reid) blijkt te spijbelen. Taylor voelt zich in de steek gelaten door haar moeder die volgens haar meer bezig is met haar werk dan met haar. Ze heeft verdriet over de scheiding van haar ouders en een afkeer van Frank Gerrard (Woody Jeffreys), Laura’s partner op het werk. Ze denkt dat Laura en haar vader vanwege hem zijn gescheiden.

Taylor is bevriend met Annie Moss (Britt McKillip), een meisje dat aan een dodelijke ziekte lijdt. Laura leeft intens mee met Elizabeth (Chandra West), de moeder van Annie. Ze hoopt met haar dat Annie ingeloot wordt om mee te doen met een experiment waarbij nieuwe, maar zeer dure medicijnen worden gebruikt. In ruil voor haar steun werkt Elizabeth Laura’s aantekeningen uit voor de cursussen onderhandelen, die ze aan de FBI academie geeft. Als Annie uitgeloot wordt voor behandeling, draait Elizabeth door en gijzelt ze de behandelend arts van Annie en zijn team. Door de kennis die ze heeft opgedaan door Laura’s aantekeningen weet ze precies wat ze moet doen als gijzelnemer.

Een vergelijking met ‘The Negotiator’ (1998) met Samuel L. Jackson en Kevin Spacey is blasfemie. Hoewel ook daar sprake is van iemand die precies weet hoe het er aan de andere kant uitziet bij een gijzeling, is deze ‘The Negotiator’ (ook wel ‘FBI: Negotiator’ genoemd) een waardeloze film. Het verhaal waaiert doelloos alle kanten uit en is op de verkeerde momenten voorspelbaar. Nog dodelijker is dat gepretendeerd wordt dat het ergens over gaat. Maar over wat eigenlijk? Over het feit dat mensen uitgeloot worden voor de juiste medicatie, over het gebrek aan emancipatie bij de FBI? Over de problemen van een gebroken gezin? We mogen zelf kiezen uit de wirwar van draden en daar proberen wat van te maken. Voor als je echt niet meer weet wat je met je tijd aan moet en de behoefte aan bewegend behang groter is dan je afkeer van een rammelend scenario, slecht acteerwerk en een onzinnige boodschap.

Diana Tjin-A Cheong