The Night of the Iguana (1964)

Regie: John Huston | 112 minuten | drama | Acteurs: Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr, Sue Lyon, Skip Ward, Grayson Hall, Cyril Delevanti, Mary Boylan, Fidelmar Durán, Emilio Fernández, Eloise Hardt, Gladys Hill, Barbara Joyce, C.G. Kim, Roberto Leyva, Billie Matticks, Betty Proctor, Liz Rubey, Ber-nice Starr, Dorthy Vance, Thelda Victor

“To connect with each other. To help each other through each day. To meet, to see, hear and feel, and share what we have experienced.”

Ze zijn op zoek naar hun identiteit en voortdurend in gevecht met hun geheime verlangens. De personages in ‘The Night of the Iguana’ doen wanhopige pogingen om hun leven zin te geven. Shannon, die uit zijn ambt van predikant is gezet, doet een halfslachtige poging zijn carrière een nieuwe wending te geven als gids. Dit wordt bemoeilijkt zijn drankzucht, zijn gebrek aan realiteitszin, zijn weerzin tegen zijn nieuwe werk en zijn aanvaringen met de leidster van de groep Amerikaanse toeristes die hij rondleidt. Ook zijn weinig gemotiveerd afwijzen van de verleidingspogingen van een vroegrijp meisje uit de groep draagt niet bij tot zijn gevoel voor eigenwaarde.

Maxine, de mooie, sensuele eigenaresse van het hotel waar Shannon zich probeert schuil te houden, is eenzaam nadat haar man is gestorven. Het leven in het idyllisch gelegen hotel geeft haar niet langer voldoening en het gezelschap van haar twee lokale minnaars maakt haar gevoel van eenzaamheid steeds groter in plaats van kleiner.

Hannah, een vrouw van middelbare leeftijd, trekt al jaren over de wereld in gezelschap van haar inmiddels sterk verouderde grootvader. Zonder vaste inkomsten zijn zij volledig afhankelijk van andermans gunsten. Hannah probeert in het reine te komen met haar verleden en toekomst. Ook zij zit gevangen in haar eigen levensverhaal. Ook haar blijkt niets menselijks vreemd te zijn. Regisseur John Huston heeft de sfeer van Tennessee Williams’ gelijknamige boek goed getroffen: spanningen, frustraties, onderdrukte seksualiteit en wanhoop laten de emoties van het doek afspatten. Hieraan leveren de acteurs geen geringe bijdrage.

Richard Burton is beurtelings afstotend en innemend, maar altijd imponerend in zijn rol als de aan lager wal geraakte Shannon. Maxine is niet anders denkbaar als gespeeld door Ava Gardner, met haar prachtige erotische uitstraling, haar jaloezie en haar grote behoefte aan tederheid. Deborah Kerr zet een indrukwekkende Hannah neer; ingetogen, naïef en wereldwijs tegelijk, en zelfbewust. De zwartwit beelden van deze film zijn mooi en enkele opnamen van Burton, Gardner en het Mexicaanse landschap zijn bijzonder oogstrelend.

Iris Schreurs