The People v. O.J. Simpson – American Crime Story (2016)

Regie: Anthony Hemingway, Ryan Murphy, John Singleton | 570 minuten | biografie, misdaad, drama | Acteurs: Sarah Paulson, John Travolta, Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, David Schwimmer, Courtney B. Vance, Dale Godboldo, Ariel D. King, Tye White, Angel Parker, Jessica Blair Herman, Leonard Roberts, Joseph Siravo, Susan Beaubian, P.L. Brown, Roslyn Gentle, Jeris Poindexter, Jenna Willis, Chris Connor, Rob Morrow, Robert Morse, Keesha Sharp, Kelsey Griswold, Mary Anne McGarry, Chris Bauer, Jordana Brewster, Cheryl Ladd, Larry King, Malcolm-Jamal Warner, Morgan Bastin, Nicolas Bechtel, Selma Blair, Connie Britton

De rechtszaak tegen O.J. Simpson wordt in Amerika tot nu toe nog steeds de rechtszaak van de eeuw genoemd. Een jaar lang was het land in de greep van de rechtelijke nasleep van de gruwelijke moorden op Nicole Simpson-Brown en haar vriend Ron Goldman.
Gebaseerd op het boek van Jeffrey Toobins ‘The Run of his Life: the People vs OJ Simpson’  geeft de miniserie ‘The People v. O.J. Simpson – American Crime Story’ een overzicht van alle gebeurtenissen rondom en van de rechtszaak zelf. Je ziet hoe het team van de verdedigers van de familie van de slachtoffers aan de zaak werken, evenals de partij die juist de onschuld van O.J. Simpson wil bewijzen. De miniserie maakt duidelijk dat de rechtszaak een flinke aanslag was op de levens van alle betrokkenen. De families van beide partijen gingen door een lange hel. Juryleden haakten af, want ze werden opgeroepen voor naar schatting drie maanden, maar het werden er veel meer.

Als je denkt dat ‘The People v. O.J. Simpson – American Crime Story’ vooral op het personage van O.J. Simpson focust, dan heb je het mis. De kracht van deze miniserie ligt hem vooral in het uitdiepen van de mensen in en rondom de roemruchte rechtszaak tegen de ex-football speler annex acteur.

Hoewel je anders zou verwachten, komt de sterkste acteerprestatie niet van Cuba Gooding Jr. die gestalte geeft aan O.J. Simpson. Hij vertolkt Simpson gedegen, maar de rollen die bij blijven zijn die van de tegenpartij en van het ‘Dream Team’. Zoals Sarah Paulson, die openbaar aanklager Marcia Clark vertolkt, maar ook Sterling K. Brown die als haar rechterhand Chris Darden fungeert. De andere mooie vertolkingen zijn van John Travolta als Robert Shapiro, Courtney B. Vance als Johnnie Cochran en David Schwimmer als Robert Kardashian.

Schwimmer weet met zijn mimiek en lichaamstaal O.J.’s getergde boezemvriend Robert Kardashian geloofwaardig over te brengen. Je kunt de verscheurdheid van Robert bijna voelen, zo pijnlijk kijkt hij uit zijn ogen en hoe langer het proces duurt, hoe meer je dit ziet toenemen. David Schwimmer laat hiermee sceptici mooi zien dat hij meer is dan zijn “Friends” verleden, al moet je natuurlijk eerst wel even wennen als je hem alleen maar van zijn komische kant kent.

Collega John Travolta is volop in zijn element als de egocentrische Robert Shapiro die als eerste door de voormalige football-speler is gebeld om hem bij te staan voor het proces.  Zijn vurige blikken en de vechtlust spatten van het scherm af. Daarin wordt hij goed geëvenaard door zijn tegenspeler Vance die gestalte geeft aan  Johnnie Cochran. De twee advocaten kunnen elkaar nauwelijks luchten of zien. Travolta en Vance weten deze verstandhouding prachtig weer te geven. Je ziet in de miniserie hoe Shapiro worstelt met zijn ego en wel heel erg zou willen dat het alleen zijn ‘show’ zou zijn. Daar weet Travolta wel raad mee in zijn acteerspel, de gezichtsuitdrukkingen spreken voor zichzelf. Die wenkbrauwen bijvoorbeeld…

Sterling K. Brown laat ook een goede indruk achter. Bijvoorbeeld wanneer Darden met zijn voormalig mentor Cochran in de clinch ligt in de rechtszaak. Hij slaagt erin om de emotie die toentertijd ook in het echt loskwam realistisch en puur over te brengen. Darden werd namelijk flink onder vuur gelegd ook in zijn eigen zwarte gemeenschap doordat Cochran hem dus gewiekste ‘klappen’ uitdeelde in de rechtszaal.

Tegenspeelster Paulson weet ook veel sympathie op te brengen bij de kijker. Ze slaagt erin de balans tussen de ogenschijnlijke harde openbaar aanklager als wel de kwetsbare alleenstaande moeder prima uit te beelden. Het is namelijk een lijdensweg voor Marcia Clark geweest in haar privéleven om deze rechtszaak draaiende te houden. Ongewild werd ze een erg publiekelijk persoon, had te kampen met de (roddel)pers die haar bespotte om haar kapsel en haar houding in de rechtszaal. Paulson beeldt daarbij de gemoedstoestanden van de openbaar aanklager sterk uit.  Als je de échte Marcia Clark ziet en vergelijkt met Paulson qua vertolking, heeft de actrice het uitmuntend gedaan. De scènes in de rechtszaal zie je Paulson als Clark met hart en ziel vechten voor gerechtigheid.

‘The People v. O.J. Simpson – American Crime Story’ maakt inzichtelijk dat de emoties hoog opliepen in de beide partijen. Het Dreamteam van O.J. Simpson, zoals zijn advocaten werden genoemd, maakte een gewiekst strijdplan. Het is af en toe moeilijk te bevatten dat deze miniserie op feiten is gebaseerd, zoveel ongelofelijke (mis)stappen hebben plaats gevonden tijdens  dit geruchtmakende proces. Dat zou je eerder verwachten bij een verzonnen verhaal. De prestaties van Paulson, Travolta, Brown en Vance maken deze miniserie erg onderhoudend om te kijken. Cuba Gooding Jr. wordt door zijn collega’s met verve ondergesneeuwd. Niet voor niets heeft deze miniserie onlangs Emmy’s in de wacht gesleept, het is meer dan verdiend!

Ans Wijngaarden

‘The People v. O.J. Simpson – American Crime Story’ verschijnt donderdag 28 september 2016 op DVD en op maandag 17 oktober 2016 op blu-ray.