The Talented Mr. Ripley (1999)

Regie: Anthony Minghella | 139 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Philip Seymour Hoffman, Cate Blanchett, Jack Davenport, James Rebhorn, Sergio Rubini, Celia Weston, Philip Baker Hall, Fiorello, Stefania Rocca, Ivano Marescotti, Anna Longhi, Alessandro Fabrizi

De (zwaar ondergewaardeerde) film ‘The Talented Mr. Ripley’ is een intelligente thriller die je tot het einde weet te boeien. Grote namen als Matt Damon, Jude Law en Gwyneth Paltrow sieren de castlist.  De charismatische Tom Ripley (Matt Damon) krijgt 1000 dollar als hij het vreselijk verwende rijkeluiszoontje Dickie Greenleaf (Jude Law) en diens verloofde Marge Sherwood (Gwyneth Paltrow) terug naar Amerika weet te brengen. Maar eenmaal aangekomen in Italië, waar het stel vertoeft, neemt alles een bizarre wending als Ripley zich langzaam maar zeker in het leven van Dickie en Marge weet te vermengen totdat Dickie en Ripley één worden.

De film zit goed in elkaar; als kijker kun je niet om het feit heen dat Ripley – wat hij ook doet – nog steeds het meest sympathieke personage is, ondanks zijn criminele en moordlustige trekjes. Ripley straalt charisma en vriendelijkheid uit, maar wanneer je hem in de ogen kijkt word je koud en gaan de rillingen over je rug. Matt Damon op zijn best! Ook de overige rollen zijn zeer complex en rond, vaker kijken is zelfs gewenst omdat er elke keer wat nieuws opvalt. Degene die het meest in het oog springt is Jude Law, op zich al een prachtige verschijning, maar hier in één van zijn betere rollen laat hij ook nog eens zijn talent zien. Hij is het ultieme verwende rijkeluiszoontje dat zich moedwillig in het web van Ripley laat leiden.

Hij en Gwyneth Paltrow vormen een goed koppel en ondanks dat Paltrow wat ondergesneeuwd raakt door Damon en Law doet ze het niet slecht. Iedereen weet zijn of haar emotioneel complexe karakter goed uit te diepen, zodat de kijker keer op keer weer iets nieuws fascinerends ontdekt. Cate Blanchett heeft slechts een kleine rol, maar zet daar zo’n krachtige prestatie neer dat zelfs zij alleen al het kijken waard is.  Ondanks de lange duur is ‘The Talented Mr. Ripley’ een elegante film die je als fan van (psychologische) thrillers gezien moet hebben. Niet voor niets heeft de film zoveel nominaties en prijzen op zijn naam staan, een waar meesterwerk.

Tessa Obbens

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 24 februari 2000