The Wedding Year (2019)

Recensie The Wedding Year CinemagazineRegie: Robert Luketic | 90 minuten | komedie | Acteurs: Sarah Hyland, Tyler James Williams, Jenna Dewan, Matt Shively, Anna Camp, Noureen DeWulf, Wanda Sykes, Kristen Johnston, Patrick Warburton, Keith David, Camille Hyde, Zora Bikangaga, Laci Mosley, Tom Connolly, Grace Helbig, Natasha Loring

Robert Luketic scoorde hoge ogen met ‘Legally Blonde’ (2001) en blikte daarna nog een handvol romkoms in en een enkele thriller. Met ‘The Wedding Year’ doet hij een nieuwe poging het succes van de geslaagde Reese Witherspoon-film te evenaren. Maar zonder een gedegen script en talentvolle acteurs voor de camera gaat dat niet lukken.

‘The Wedding Year’ gaat over Mara, een 27-jarige single die in Los Angeles werkt aan haar “carrière” als fotograaf. Om haar appartementje te bekostigen werkt ze in een boetiek, voor etentjes swipet ze gewoon een leuke man naar rechts op haar iPhone. Ondanks dat haar gay best friend Alex haar zegt dat dit écht niet kan. Toch spreekt ze via Tinder af met de aantrekkelijke Jake. Jake is net afgestudeerd kok, maar blijkt niet de chef-kok bij het dure restaurant zoals hij in zijn profiel heeft gezet. Na de door hem gemaakte pancakes (als diner én ontbijt) blijken Mara en Jake elkaar echter echt heel leuk te vinden en ze brengen steeds meer tijd samen door.

Maar dan gebeurt het: Mara en Jake zitten in de periode dat iedereen om hen heen in het huwelijksbootje wil stappen. Wanneer er maar liefst vijftien uitnodigingen voor evenzoveel bruiloften op tafel liggen, krijgt Mara het benauwd. Ten eerste is er het financiële plaatje: wie heeft er geld voor zoveel cadeaus, outfits en hotelovernachtingen? Maar nog meer staat haar het idee tegen dat ze naar al die bruiloften met Jake moet. Dat houdt immers in dat ze een echte relatie hebben!

‘The Wedding Year’ volgt Mara en Jake gedurende deze oneindig lijkende reeks bruiloften. Ze ontmoeten elkaars familie, steken de draak met de mensen voor het altaar, Mara drinkt te veel en zet zichzelf voor schut als ze ziet hoe knap Jake’s ex is… Bij de bruiloft van Jake’s broer gaat het mis; nog afgezien van de weglopende bruid en de achterhaalde eisen die Jake’s ouders aan hun aanstaande schoondochter stellen, ontdekt Mara dat Jake zelf ook hele andere opvattingen van hun toekomst samen heeft.

Het scenario van ‘The Wedding Year’ lijkt een mengelmoesje van allerlei trouw-romkoms van de jaren negentig: van ‘Four Weddings and a Funeral’ tot ‘The Runaway Bride’, alle clichés zitten er in. Niets in het scenario is origineel, opvallend of zelfs maar goed gevonden. Dat is echter niet het grootste struikelblok: hoofdpersoon Mara weet met geen mogelijkheid sympathie op te wekken met haar gemaakte vrolijkheid en oppervlakkige karakter. Dat ligt niet aan de actrice, maar aan de wijze waarop haar personage geschreven is. In de eerste scène zien we haar al roekeloos achter het stuur kruipen – onder invloed, terwijl ze zich opmaakt. Het irriteert ook dat de scenarioschrijver haar een creatieve hobby, waarvan ze graag haar beroep wil maken (cliché!), heeft gegeven. Haar zogenaamde ontwikkeling komt ongeloofwaardig over. Eigenlijk wens je Jake een andere verloofde toe. En dat is funest voor een romantische komedie.

Monica Meijer

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 8 juli 2020