The Wonder of Animals (2014)

Regie: Emily Taylor, Aaron Paul, Clare Kingston, Francis Welch, Lara Bickerton, Giles Badger | 300 minuten | documentaire | Voice-over: Chris Packham

Er zijn meer dan tien miljoen diersoorten op aarde. Maar toch zijn sommige wezens succesvoller en een langer leven beschoren dan andere. ‘The Wonder of Animals’ viert het succes van dieren die al duizenden en soms zelfs miljoenen jaren meegaan en laat zien welke geheimen ten grondslag liggen aan het mysterie van overleven. Of het nu gaat om apen, beren, mieren, katachtigen, krokodillen, vleermuizen, roofvogels, slangen of olifanten, het zijn ondanks hun compleet verschillende uiterlijk en evolutionaire historie allemaal dieren die zich door de eeuwen heen hebben aangepast aan hun veranderende omgeving en de grillen van Moeder Natuur. Dat heeft geleid tot een divers scala aan superscherpe zintuigen en wonderlijke aanpassingen die de grenzen van het alledaagse ver overstijgen.

Als het op kwaliteitsdocumentaires aankomt, weet je dat het bij de natuurhistorische afdeling van de BBC meestal wel snor zit. De zesdelige serie ‘The Wonder of Animals’ is zeker geen uitzondering op die regel. Elk deel richt zich op twee diergroepen en toont in detail welke overlevingsstrategieën en lichamelijke aanpassingen juist die dieren tot evolutionaire succesverhalen maken. Mensapen en dolfijnen zetten bijvoorbeeld vooral hun grote breinen in om voedsel te vinden, complexe sociale banden te scheppen of gereedschap te gebruiken, terwijl vossen en beren primair vertrouwen op gesofisticeerde zintuigen en een gezonde dosis opportunisme om hun kostje bij elkaar te scharrelen. De rode vos (die we ook in Nederland hebben) heeft zelfs geleerd om het magnetisch veld van de aarde te gebruiken om het opsporen van prooidieren te vergemakkelijken. Mieren en krokodillen bezitten daarentegen zelfhelende krachten, een van de redenen waarom deze dieren het al miljoenen jaren uithouden op aarde. Al even verbluffend zijn het superisolerende verenkleed dat pinguïns in staat stelt om de meest barre gebieden op aarde te bewonen en de opmerkelijke lichamelijke aanpassingen die van de pootloze slangen superroofdieren maken.

De grote kracht van ‘The Wonder of Animals’ is dat de serie recente wetenschappelijke inzichten weet te koppelen aan een interessant verhaal en wonderschone beelden. Zo worden er in de aflevering over roofvogels bijvoorbeeld niet alleen fraaie actieshots van de acrobatische vliegkunsten van een havik getoond, maar wordt tevens uitgelegd hoe de behendige jager zich met hoge snelheden zelfs door de kleinste openingen in een dichtbegroeid bos weet te wurmen. De keuze voor Chris Packham als verteller is een logische, want de Brit is iemand die ook in een programma als ‘Springwatch’ de natuur vooral van een populair-wetenschappelijke kant benadert.

‘The Wonder of Animals’ is dan ook een reeks die de titel alle eer aandoet en op een verbluffend mooie en leerzame wijze laat zien hoe goed bepaalde dieren zijn uitgerust voor de eeuwigdurende strijd om het overleven. Een feest voor de zintuigen en de geest.

Frank Heinen

Waardering: 4.5

DVD-release: 25 september 2015