Town Hall (2005)

Regie: Christine Molloy, Joe Lawlor | 10 minuten | drama, korte film

De korte film ‘Town Hall’ uit de korte filmverzameling ‘Civic Life’ van Christine Molloy en Joe Lawlor bedient zich van dezelfde stijlelementen en hetzelfde algemene onderwerp als hun andere werk, maar is zowel qua vorm als inhoud wat minder interessant dan doorgaans het geval is.

Een stelletje dat wil gaan trouwen wordt door het gemeentehuis rondgeleid in één enkel shot en komen op hun tocht vele mensen en vele activiteiten tegen die hier plaatsvinden. Een groep burgers die een presentatie krijgt over een pensionregeling, een protestactie van jongeren, een kinderfeestje, een muzikaal optreden in een aula waar kinderen die het sociaal gezien moeilijk hebben om steun van de gemeenschap vragen… het is breed en betrokken.

Het is alleen een beetje te opzichtig betrokken, met boegeroep en applaus op de “juiste” momenten en een theatrale, expliciete voordracht van de prangende kwesties die de filmmakers duidelijk bezighouden. Het is allemaal goedbedoeld maar niet echt subtiel.

Daarbij is de vorm hier niet heel bijzonder. Natuurlijk is de hele opzet om ‘Town Hall’ vanuit één shot te filmen te prijzen en is het kundig uitgevoerd, maar de sets en camerabewegingen tonen weinig meerwaarde of virtuositeit. Het is vrij praktisch allemaal, en gekoppeld aan de matig interesse die de inhoud opwekt, moet ‘Town Hall’ gelden als een mindere film in het oeuvre van Molloy en Lawlor.

Bart Rietvink

Waardering: 2.5