Uit (2012)

Regie: Michiel Rummens | 50 minuten | drama, korte film | Acteurs: Vincent van der Valk, Sallie Harmsen, Tim Zweije, Charlie Dagelet, Roderick Bredenoord, Dimme Treurniet, Medi Broekman, Vera Ketelaars, Djinnie

Thomas (Vincent van der Valk) en Emma (Sallie Harmsen) zijn een mooi jong stel.  Thomas is een muzikant en Emma werkt in een zwembad. Ze zijn al jaren bij elkaar, maar wanneer Emma een paar maanden in het buitenland wil gaan werken kan Thomas het niet aan. Hij is bang om haar kwijt te raken maar met zijn gedrag maakt hij dit risico alleen maar groter.

‘Uit’, een film die gemaakt is als onderdeel van het korte film project One Night Stand, gaat over de angst dat degene van wie je houdt bij je weggaat. En hoe je door die angst juist diegene kan verliezen, hoe die angst kan werken als een self fulfilling prophecy. En hoe de liefde je letterlijk gek kan maken en de greep op de werkelijkheid kan doen verliezen.

‘Uit’ weet je als kijker knap mee te slepen in de waanzin van Vincent. Ook al weet je enigszins dat hij zich aanstelt en dat hij juist bezig is om Emma van hem af te stoten, je staat toch aan zijn kant. En net als Emma kan je niets anders doen dan lijdzaam toekijken hoe hij hun relatie en in dat proces ook zichzelf kapot aan het maken is.

Michiel Rummens heeft een bijzondere film gemaakt over het uit elkaar vallen van een relatie. Met flashbacks zie je hoe de relatie tussen Thomas en Emma is begonnen en in het heden zie je hen steeds verder uit elkaar groeien. Er wordt weinig gepraat in ‘Uit’, de ambiance is vooral erg belangrijk in deze film. En deze sfeer wordt treffend neergezet waardoor het verhaal in weinig woorden verteld kan worden. Dit wordt ook mede bepaald door het goede acteerwerk van Sallie Harmsen en Vincent van der Valk, die met vooral lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen expressie moeten geven aan de emoties van hun personages. ‘Uit’ is een bijzondere film.

Sylvia Bakker

‘Uit’ wordt vrijdag 18 januari 2013 om 23:15 uur uitgezonden op Nederland 2.