Under the Greenwood Tree (2005)

Regie: Nick Laughland | 95 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Keeley Hawes, James Murray, Ben Miles, Steve Pemberton, Robert Penny, Richard Leaf, Tony Haygarth, Jane Wheldon, Sian Brooke, Ellie Thackeray, Liam DeGruchy, John Axon, Alethea Steven, Tom Georgeson, Sean Arnold

‘Under The Greenwood Tree’ is de derde bewerking van de gelijknamige roman van Thomas Hardy. De eerdere verfilmingen stammen uit 1918 en 1929. Hardy wordt, evenals de welbekende Jane Austen, beschouwd tot een van de grootste schrijvers van de Engelse literatuur.

De verfilming van ‘Under the Greenwood Tree’ uit 2005 begint licht poëtisch; je ziet eerst kale boomtakken ondersteund met een klassiek themamuziekje. De kale takken horen bij een grote imposante boom die de wintertijd duidelijk aangeeft. De sfeer van ‘Under The Greenwood Tree’ wordt snel vrolijker en feestelijker van toon wanneer je na deze beelden terecht komt in het vrolijke huishouden van de familie Dewey. Op kerstavond geniet de familie Dewey samen met het kerkkoor van de zelfgebrouwen appelcider. Na enkele consumpties besluiten de mannen van het gezelschap om het dorp in te gaan en kerstliederen ten gehore te brengen. De sneeuw en de kou ontmoedigen hen allerminst. Ze bezoeken eerst de rijke landeigenaar Shiner en zingen onder zijn slaapkamerraam. Shiner apprecieert het nachtelijke gezang niet en gooit een emmer water over hen heen. De tweede stop van het kerkkoor is succesvoller. De heren zingen voor de woningen van dominee Maybold en juffrouw Fancy Day; de nieuwe inwoonster van Mellstock. Ze is verhuisd om voor haar zieke vader te zorgen. Fancy opent haar raam en bedankt de mannen. Bij de aanblik van Fancy raakt Dick Dewey smoorverliefd. Hij blijft als versteend achter, terwijl de rest van het koor verder het dorp ingaat. Fancy voelt zich ook tot Dick aangetrokken, maar ze heeft ook aanbidders in Shiner en Maybold. Fancy’s vader hoopt dat ze een rijke man trouwt zodat hij verzekerd is van een goede oude dag. Fancy voelt zich verscheurd. Moet ze nu luisteren naar haar hart of moet ze toch vertrouwen op haar gezonde verstand?

De cast van ‘Under the Greenwood Tree’ stelt niet teleur. De chemie tussen Dick en Fancy wordt sereen vertolkt door James Murray (tv-serie ‘Cutting It’) en Keeley Hawes (tv-serie ‘Spooks’). Murray zet de gepassioneerde Dick lekker fel neer. Hawes speelt echter bedeesd, wat hoort bij Fancy. Pas wanneer Hawes’ personage echt in gewetensnood komt en een definitieve keuze moet maken, wint de actrice aan kracht. Ben Miles (tv-serie ‘Coupling’) geeft gestalte aan dominee Maybold en weet de eerwaarde op liefdespad ongeforceerd neer te zetten. Het karakter Shiner wordt gespeeld door Steve Pemberton (‘The League of Gentlemen’), die de landeigenaar op een heerlijke spottende wijze uitbeeldt.

‘Under the Greenwood Tree’ misstaat niet tussen de andere succesvolle bewerkingen van de BBC. Maar je moet geen sterke variant verwachten van bijvoorbeeld BBC’s bewerking van ‘Pride and Prejudice’ uit 1995, want dan kom je bedrogen uit. De verfilming van Hardy’s roman steekt hieraan qua spel en verhaal namelijk tammetjes af. Toch zullen de ware romantici zeker aan hun trekken komen bij ‘Under the Greenwood Tree’. Daar zorgen de mooie beelden wel voor. Eén voorbeeld hiervan is wanneer de verliefde Dick stokstijf blijft staan staren naar Fancy’s raam en de sneeuwvlokken om hem heen dwarrelen.

Ans Wijngaarden