Underworld: Evolution (2006)

Regie: Len Wiseman | 101 minuten | actie, horror, fantasie | Acteurs: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Tony Curran, Shane Brolly, Derek Jacobi, Bill Nighy, Steven Mackintosh, Zita Görög, Brian Steele, Scott McElroy, John Mann, Michael Sheen, Sophia Myles, Richard Cetrone, Mike Mukatis, Christine Danielle, Kaja Gjesdal, Attila Lovaghy, Alexander Grant, Monica Hamburg, Lily Mo Sheen, Andrew Kavadas, Kayla Levins, Michael O’Shea, Raoul Ganeev, Dany Papineau, Sean Rogerson, Adrian Hough, Michasha Armstrong, Julius Chapple, Kurt Carley, Christopher R. Sumpton, Trevor Beeby, Colin Decker, Sean Millington, Travis Webster

In ‘Underworld: Evolution’ keert Kate Beckinsale inclusief strak glimmend latexpakje en lange leren jas terug als Selene, de vampier die liever haar wapens dan haar scherpe tanden gebruikt in de strijd tegen alles wat kwaadaardig is. De sleeperhit ‘Underworld’ uit 2003 kent ondertussen een behoorlijke fanbasis en met het einde opteerde regisseur Wiseman overduidelijk voor een vervolg. Ook deze ‘Underworld’ voelt aan als slechts een episode uit een reeks, hetgeen ook meteen als enige nadeel van de film gezien kan worden: het is alsof je naar een (lange) aflevering uit een tv-serie zit te kijken. Maar ach, een derde deel hoeft ook helemaal geen straf te zijn!

Visueel gezien is er immers bijzonder veel te genieten aan ‘Underworld: Evolution’. De blauwgrijze tinten, die al zo effectief in het eerste deel waren, zijn ook hier weer toegepast en geven de film een perfecte sfeer mee. De Oost-Europese setting is bijna cliché voor vampierenfilms, maar het werkt ook hier weer erg goed. De special effects zijn fantastisch en het is duidelijk dat er een groter budget beschikbaar is gesteld voor het tweede deel. Vooral de griezelige Marcus (Tony Curran) met zijn tentakels en vleugels is levensecht gemaakt. De scènes waarin hij de vampierenclan te grazen neemt, en later Selene en Michael achtervolgt zijn bijzonder spannend. Eigenlijk zijn al zijn scènes de moeite waard. Waar ook veel aandacht aan besteed is is de transformatie van man naar weerwolf en het moet gezegd worden: het is erg overtuigend gedaan.

‘Evolution’ volgt alle regels die aan sequels gesteld zijn: meer ‘gore’, meer bloot (zelfs Kate laat in één scène haar latex uitrusting voor wat het is!), meer slechteriken, maar ook meer actie. In ‘Underworld’ werd er nog heel wat uitgelegd, wat ook wel logisch is; in ‘Evolution’ wordt meer ruimte gelaten voor actie. Toch is het verhaal minstens zo interessant: we krijgen cruciale informatie over het verleden van Selene en ook over het ontstaan van de twee clans. Het is een goed uitgewerkt plot en de vaart blijft er goed in.

Na een korte geschiedenisles begint ‘Evolution’ waar ‘Underworld’ eindigde: Selene en Michael (Scott Speedman) zijn op de vlucht, omdat ze eerder een aantal vijanden hebben gemaakt door hun acties. Op zoek naar een schuilplaats probeert Michael zich te vereenzelvigen met het idee dat hij nu een hybrid is (half-vampier/half-weerwolf). De belangrijkste achtervolgers van de twee zijn de al eerder genoemde Marcus en Alexander Corvinus (een indrukwekkende Derek Jacobi). Marcus heeft Selene nodig om achter de plek te komen waar zijn tweelingbroer William eeuwen geleden gevangen is gezet en Corvinus heeft ook zo zijn redenen om Selene aan zijn zij te krijgen: hij is namelijk de vader van Marcus en William en wil voorkomen dat Marcus William vindt, omdat de gevolgen voor de wereld desastreus zullen zijn. Apocalypse all over again…

Underworld: Evolution’ is een risicoloze film om te kijken als je ‘Underworld’ al goed vond; zie je geen lol in het kijken naar een eeuwenoude oorlog tussen weerwolven en vampieren, dan kun je ‘Evolution’ ook rustig links laten liggen. Voor de twijfelaars: kijk eerst ‘Underworld’ voor de broodnodige achtergrondinformatie, zodat je je tanden niet stukbijt op dit smakelijke vervolg.

Monica Meijer

Waardering: 4