Urfeld (2012)

Regie: Maurice Trouwborst | 50 minuten | drama, korte film | Acteurs: Finn Poncin, John Leddy, Jaap Maarleveld, Jules Royaards, Coby Timp, Hero Muller, Sanneke Bos, Gijs Blom, Askr Caminada, Reinier Bulder, Kristen Denkers, Danny ten Hag, Mareen Hoek, Nils Verkooijen, Jip van den Dool, Abe Dijkman, Kay Greidanus, Mlte Huthoff, Caecilia Thunissen

One Night Stand is een dramareeks van acht korte films van nieuwe filmmakers. In de alweer zevende editie zijn acht films van circa vijftig minuten opgenomen. ‘Urfeld’ van Maurice Trouwborst is de derde in de reeks en verhaalt over een vader en zoon die een moeizame relatie hebben, maar samen op verzoek van vader naar het Duitse plaatsje Urfeld vertrekken om een zieke vriend te bezoeken. Gaandeweg blijkt er echter iets heel anders achter de roadtrip te steken.

Wat meteen opvalt aan deze film is het fraaie camerawerk en de voortreffelijke casting. Diverse bekende tv-koppen komen in beeld, in rollen die je niet verwacht. Jules Royaards (Nol uit de matige comedyserie ‘Sam Sam’) speelt Siem, een bejaarde man die met zijn vrouw op groepsreis naar Urfeld is. Zijn priemende ogen registreren een bekend persoon en hij onttrekt zich aan de groep om de man te achtervolgen. Tegelijkertijd maken we kennis met de licht gestreste Bram (Finn Poncin), die er moedeloos op toe moet zien dat het maar niet wil klikken tussen zijn nieuwe vriendin en zijn puberende zoon.

Als Brams norsige vader Tinus (een werkelijk voortreffelijke John Leddy – u weet wel, van ‘Zeg ‘ns Aaa’) hem verzoekt om hem op stel en sprong met de auto naar Urfeld te brengen om een zieke vriend te bezoeken, wil Bram er eerst niets van weten. Maar hij laat zich ompraten en even later zitten vader en zoon zwijgend naast elkaar in de auto. Dat het niet botert tussen de twee is een understatement. Tinus lijkt nauwelijks aandacht te hebben voor zijn zoon en is alleen maar begaan met zijn ‘missie’ in Urfeld. Van Bram wordt gaandeweg duidelijk dat hij zijn professionele rol als mediator in zijn privéleven niet los kan laten en daardoor nooit een vuist weet te maken.

Hoe dichter vader en zoon bij Urfeld komen, hoe sterker de spanning tussen de twee. Tot blijkt dat Tinus helemaal niet bij een zieke vriend op bezoek wilde, maar hij heeft afgesproken met twee kameraden uit het oorlogsverzet, waaronder Siem, om een kwestie van zeventig jaar oud op te lossen. En langzaam maar zeker wordt duidelijk waar Tinus’ moeizame houding ten opzichte van zijn zoon vandaan komt. Dit alles zeer fraai in beeld gebracht en over het algemeen mooi natuurlijk uitgespeeld.

Er zijn maar een paar kleine scènes die wat geforceerd aandoen. Finn Poncin laat het hier en daar een beetje liggen in zijn dialogen, maar zijn gezichtsmimiek maakt veel goed. En John Leddy is werkelijk een verademing. Het zware thema wordt op een subtiele manier verluchtigd met komische situatieschetsen, waardoor de film nergens gaat slepen. Regisseur Maurice Trouwborst zal nog bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar met ‘Urfeld’ komt daar hopelijk verandering in. Een sterke eerste kennismaking met een regisseur waar we hopelijk nog veel meer van gaan horen!

Wouter de Boer

‘Urfeld’ wordt vrijdag 28 december 2012 om 22:55 uur uitgezonden op Nederland 2.