Van sloeber tot ster – Glad Rags to Riches (1932)

Regie: Charles Lamont | 10 minuten | komedie, korte film, romantiek, muziek | Acteurs: Shirley Temple, Eugene Butler, Lawrence Harris, Georgie Smith

Geloof het of niet, maar ‘Van sloeber tot ster’ (‘Glad Rags to Riches’) is pas het tweede filmpje van Shirley Temple. Ze is hier drie, bijna vier jaar, maar je kan al zien dat ze het ver zal schoppen. Hier speelt ze La Belle Diaperina, de ster van de nachtclub Lullaby Lobster Palace. In Baby Burlesks filmpjes zoals deze hebben de karakters vaak grappige namen en lopen de acteurtjes in volwassen kostuums rond, maar dan wel met luiers.

La Belle Diaperina (echte naam Nell) wordt gevangen gehouden door de gemene nachtclubeigenaar (Eugene Butler) die met haar wil trouwen. Gelukkig komen haar liefje Elmer van het platteland (Georgie Smith) en de politie haar redden. Shirley is hier een schattig popje, ze maakt hier haar zangdebuut met het nummer ‘She’s Only a Bird in a Gilded Cage’ en ze tapdanst er op los. Dit popje acteert ook nog eens met overtuiging. Knap hoe zo’n kleintje een gevangen artiest kan spelen. Ook de jongetjes doen het goed. Zo zegt Georgie Smith op een gegeven moment: “Dat ik jou in deze poel van onrechtvaardigheid moet treffen.” Dat is ook de grap van de Baby Burlesks serie, kleine kinderen met volwassen dialogen. Shirley heeft trouwens een volwassen kopje wanneer ze de nachtclubeigenaar uitmaakt voor ‘diapered viper’.

Het kamermeisje van La Belle Diaperina is ook hier weer schattig, ze zit ook in het filmpje ‘Polly Tix in Washington’ (1933). Het hondje uit ‘De Huifkar vol Taart’ (Pie Covered Wagon) (1932) en ‘Shirley in de Ring’ (Kid’s Last Fight) (1932) zit er ook even in. Er zijn geen volwassenen, alleen kindjes van drie tot vijf jaar. Zij hebben lol met kreeften, ijsjes, politieagenten, obers en verkleedtrucs. Een komische minifilm die het talent van een piepjonge Shirley toont.

Sarita Koendjbiharie