Vincent N Roxxy (2016)

Recensie Vincent N Roxxy CinemagazineRegie: Gary Michael Schultz | 110 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Emile Hirsch, Zoë Kravitz, Zoey Deutsch, Emory Cohen, Scott Mescudi, Beau Knapp, Jason Mitchell, Jeff Gum, Kim Collins, Joey Bicicchi, Dominic ‘Taz’ Alexander, Jared Bankens

Als de stoer/breekbare Roxxy (Zoë Kravitz) wordt afgetuigd op straat springt goedzak Vincent (Emile Hirsch) voor haar in de bres. Het is, zoals dat heet, het begin van een mooie vriendschap. Roxxy vertelt Vincent dat haar broer is vermoord door een lokale gangsterbaas en dat zij het volgende doelwit is. Daarop biedt Vincent haar een onderduikplek aan op zijn boerderij. Niet dat het platteland rustiger is dan de stad. Vincent woont in redneck country, waar de mensen moonshine drinken, meth roken en uit verveling met elkaar op de vuist gaan. Daarnaast woont Vincent samen met zijn broer JC (Emory Cohen), een onverbeterlijke klaploper.

Met de komst van Roxxy lijkt alles de goede kant op te gaan. Roxxy en Vincent krijgen een hartstochtelijke relatie en Vincent en JC beginnen een autowerkplaats die zowaar aardig loopt. Dan gebeurt het onvermijdelijke. De gangsterbaas weet Roxxy op te sporen en eist een tas met geld terug waar Roxxy niets van zegt te weten. Dat gelooft ‘Suga’ natuurlijk niet. Het geweld barst los; een steen in een vijver met verwoestende rimpelingen.

‘Vincent N Roxxy’ begint als een film over twee mensen die naar elkaar toegroeien in moeilijke omstandigheden. De gebeurtenissen zijn voorspelbaar, maar onderhoudend genoeg om de aandacht vast te houden en Kravitz en Hirsch hebben een klik. Ook Cohen overtuigt met zijn boerenkinkel-accent. So far, so average. Dan gebeurt er iets vreemds. Je ontdekt dat je de personages totaal verkeerd hebt ingeschat. Met name Vincent wordt daar een stuk interessanter van. En er komen steeds meer scherpe randjes aan het verhaal, dat toewerkt naar een gedurfde, akelige ontknoping.

In de Amerikaanse pers werd ‘Vincent N Roxxy’ vergeleken met Winding Refn’s wraakthriller ‘Drive’. Qua toon, opbouw en bloederigheid is daar een zaak voor te maken, al is ‘Drive’ beduidend slimmer en met meer finesse gemaakt. Op het platteland wordt nou eenmaal meer met de botte bijl gehakt, zullen we maar zeggen. Toch is ‘Vincent N Roxxy’ niet alleen bruut. De film toont hoe een stelletje ten onder gaat aan keuzes die ze maakten voordat ze elkaar echt kenden. En dat ontroert, want Vincent en Roxxy zijn schattig samen.

Paula Koopmans

Waardering: 3

VOD-release: 11 mei 2017
DVD-release: 26 mei 2017