Vogelhuis verhaaltjes – La cabane à histoires (2019)

Recensie Vogelhuis verhaaltjes CinemagazineRegie: Célia Rivière | 45 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Sem Thuis, Amber Beishuizen

Als je een peuter of kleuter hebt die van boekjes houdt, zul je ongetwijfeld dagelijks een (prenten)boek ter hand nemen om even gezellig voor te lezen. Niets is zo ontspannend voor kind en ouder dan dat geluksmomentje: samen genieten van een grappig of spannend verhaal met de mooiste illustraties. De keur aan prentenboeken is talloze keren groter dan het aanbod van films voor deze doelgroep. Goede keuze dus van de Franse Célia Rivière om van bestaande Franse prentenboeken een animatiereeks te maken, ‘La cabane à histoires’. Een deel van deze korte animatiefilmpjes is nu uitgebracht onder de titel ‘Vogelhuis verhaaltjes’.

Wat de filmpjes in ‘Vogelhuis verhaaltjes’ gemeen hebben is dat ze gaan over dieren. Vaak, maar niet altijd, speelt een vogel de hoofdrol. De negen filmpjes zijn verschillend geanimeerd, maar toch zijn er overeenkomsten. De stijl is het beste te omschrijven als ‘tot leven gewekt prentenboek’ en dat is natuurlijk ook exact de bedoeling. Collagetechnieken en de afwezigheid van al te schreeuwerige kleuren dragen bij aan de artistieke sfeer. De filmpjes worden aan elkaar gelinkt door de tafel waarop de boeken liggen en geïntroduceerd worden, met een koddig vogeltje dat in elke verbindende scène terugkomt.

De speelduur van de filmpjes is precies lang genoeg. Het is natuurlijk een beproefd recept; ook andere compilatiefilms voor peuters/kleuters kennen eenzelfde lengte en opbouw; neem bijvoorbeeld ‘Rita & Krokodil’ of de avonturen van het spookje Laban. Dat het negen filmpjes zijn is misschien voor sommige ongedurige kinderen wat te veel, vergelijk het met negen boekjes voorlezen… maar de verhaaltjes zijn afwijkend genoeg om de interesse vast te houden.

De verhalen op zich zijn niet heel opzienbarend; maar met thema’s als ‘je bent goed zoals je bent’, ‘je angsten overwinnen’, vriendschap en er voor elkaar zijn is dat niet erg. Leuk tijdverdrijf voor kinderen vanaf een jaar of drie.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 juni 2020
DVD-release: 24 september 2020