Wallander: Het bedrog – Wallander: Sveket (2013)

Regie: Leif Magnusson | 90 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Krister Henriksson, Karin Bergquist, Douglas Johansson, Charlotta Jonsson, Hedda Stiernstedt, Tobias Zilliacus, Malena Engström, Mats Bergman, Fredrik Gunnarson, Hedda Stiernstedt, Stina Ekblad, Leonard Terfeld, Signe Dahlkvist, Christoffer Olofsson, Karin Franz Körlof, Simon Reithner,

Een koppel maakt ruzie waarna de vrouw alleen naar hun riante villa trekt. Daar wordt ze vermoord met een mes. De volgende dag arriveert de dochter des huizes, Amanda. Alle sporen van het misdrijf lijken gewist en ook het lichaam van de moeder is verdwenen. Het meisje licht doodongerust de politie in maar die hoeft niet lang te zoeken. Een wandelaarster vindt het lijk van de moeder in de buurt van het huis. De hoofdverdachte is de vader: de arrogante en egoïstische zakenman Erik Wredin. De politie heeft er echter geen benul van dat de moord op camera staat en dat onbekenden Wredin chanteren.

Wallander laat zijn vaderhart spreken en probeert zich te ontfermen over Amanda. Het meisje blijkt psychisch niet echt stabiel en zoekt een troostende schouder. Maar ook Wallander is zichzelf niet meer. Zo geeft hij zijn auto als gestolen op terwijl hij gewoon vergeten is waar het voertuig geparkeerd stond. Het kost hem ook de grootste moeite om zijn eigen nummerplaat te herinneren. Het vermoeide gezicht van de agent spreekt boekdelen. Nee, dit is niet meer de pientere Wallander zoals we hem doorgaans kennen. Collega Martinsson heeft duidelijk in de smiezen dat er iets scheelt en begint zich stilletjes vragen te stellen.

Hoewel de scenarist duidelijk zijn best heeft gedaan om een ingewikkeld verhaaltje te produceren kon deze aflevering maar matig boeien.  Vooral het zijsprongetje naar de afpersers zorgt voor onnodige ruis en lijkt er met de haren bijgesleurd. ‘Het bedrog’ grossiert in de afwezigheid van enige animo en valt iets teveel in herhaling. Hanning Mankell zou ongetwijfeld vloeken.

Het enige wat we onthouden zijn de ijselijk beelden van een verwarde Wallander die in zijn kleerkast een geheim onthuld. De koude rillingen lopen nog altijd over onze rug. Het is een ijzersterk einde van een fletse aflevering.

Jochem Geelen

‘Wallander: Het bedrog’ verschijnt dinsdag 30 juli 2013 op DVD (6 DVD-box Wallander – Volume 5).