Wallander: Het gemis – Wallander: Saknaden (2013)

Regie: Agneta Fagerström Olsson | 90 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Krister Henriksson, Douglas Johansson, Charlotta Jonsson, Malena Engström, Mats Bergman, Fredrik Gunnarson, Stina Ekblad, Leonard Terfelt, Signe Dahlkvist, Sven Ahlström, Marianne Mörck, Elisabeth Carlsson, Henrik Norlen, Johan Hedenberg, Mitcho Batalov, Danica Curcic, Bengt Braskered

De moord op een jong hoertje brengt Wallander in contact met een niets ontziende vrouwenhandelaar. Het lichaam van het meisje is in stukken gehakt en wordt per toeval ontdekt. Het is uitgerekend Bea, de nieuwe vlam van de inspecteur, die de lugubere ontdekking doet. Meteen maakt ze kennis met de sombere wereld waarin haar minnaar vertoeft.

Onderzoek wijst uit dat het meisje uit Oost-Europa kwam. De hoofdverdachte is een fotograaf van jonge modellen. Tigran Perski lokt zijn meisjes onder valse voorwendsels naar Zweden en verdient grof geld door hen te prostitueren. Perski blijkt de sterke arm der wet echter steeds te snel af. Maar is deze zaak wel zo simpel als ze lijkt? Wallander ziet zich genoodzaakt om naar Moldavië te reizen om de vader van het meisje te bezoeken. Daar blijkt dat de dochter een grote som geld heeft gestort. De herkomst blijft een geheim maar is de sleutel voor het ontrafelen van dit mysterie. De zoektocht leidt naar een schokkende climax.

Henning Mankell heeft in zijn boeken  altijd aandacht gehad voor maatschappelijke problemen. In ‘Het gemis’ wordt duidelijk een punt gemaakt over de uitbuiting van vrouwen. Deze aflevering is dan ook behoorlijk hard maar tegelijkertijd bijzonder relevant. Rustig achterover leunen in de sofa is er deze keer niet bij, daarvoor zijn de feiten te confronterend. Toch verdient de scenarist een dikke pluim voor het getoonde lef en de complexiteit van het verhaal. Dit heet krimi voor gevorderden.

Wallander heeft ondertussen ook de moed gevonden om een dokter te raadplegen. Maar de koppigaard zit nog altijd in de ontkenningsfase en wuift alle suggesties weg. Wanneer hij bijna een aanrijding veroorzaakt begint dochter Linda te vermoeden dat haar vader iets verbergt. De uitslag van een doktersonderzoek doet hem beseffen dat het leven ook hem niet spaart. Niemand kan winnen van de tijd.

Jochem Geelen

‘Wallander: Het gemis’ verschijnt dinsdag 30 juli 2013 op DVD (6 DVD-box Wallander – Volume 5).