Yo soy la Juani (2006)

Regie: Bigas Luna | 100 minuten | drama, erotiek | Acteurs: Verónica Echegui, Dani Martín, Laya Martí, Gorka Lasaosa, José Chaves, Mercedes Hoyos, Ferran Madico, Marcos Campos, Manuel Santiago, Benito Sagredo, Gaelle Diego, María González, Joana López, Abraham de Torres, William Miller

In het werk van de Catalaanse regisseur Bigas Luna wordt veelvuldig gewag gedaan van de zogenaamde lagere behoeften van de mens, zoals daar zijn seks, geld en … nou ja, hier houdt de inspiratie even op; Luna is daarin zowel bewonderaar als beul van zijn personages. De verleiding is dan ook groot om op grond van bovenstaande samenvatting een parodie te verwachten. Niets is echter minder waar: ‘Yo soy la Juani’ (‘Ik ben Juani’) is een bijna kinderlijke lofzang op zelfbevestiging, vanuit het perspectief van een volks meisje dat haar lichaam inzet om hogerop te komen. Geen zwarte humor, geen persoonlijke groei, maar een clichématig script van waaruit elke volgende handeling is te voorspellen. Juani treft vriendje in autogarage met een ander; Juani gaat naar de grote stad; Juani wil actrice worden, maar wordt slechts gevraagd als kalender- en escortmeisje door oude dan wel slijmerige kerels; Juani mist thuis en krijgt spijt.

Dan liever ‘Roodkapje’. Het is niet voor te stellen dat Luna, die veel beter kan – zoals hij onder meer bewees met ‘Jamón, jamón’ (1992), deze ‘jongerenfilm’ vol obligate blote borsten op zijn naam heeft staan. Op een beetje levenslust en het nog enigszins sympathieke hoofdpersonage na, heeft ‘Yo soy la Juani’ dan ook weinig te bieden. Luna vergeet alle ironie en lijkt ons te willen doen geloven dat de meisjes van Spanje met hun voorgevel het geluk denken te vinden; hij pretendeert ons ook te kunnen vertellen dat dát uiteindelijk niet de weg is, en je beter in jezelf kunt blijven geloven – dank u voor deze wijsheid, señor Luna. Verónica Echegui maakt er nog best wat van, zelfs als ze aan het slot weer terug in de armen van spierbundel Jonah moet vallen om betrapt te worden door dezelfde vrouw waar zij hem eerder mee vond. Vul zelf maar in hoe ‘Yo soy la Juani ‘ vervolgens eindigt, maar verwacht geen wonderen.

Jan-Kees Verschuure